Gayrimenkule konan haciz mal paylaşımına engel olur mu?
Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun '10 bin 600 TL devremülk borcumuzdan dolayı tüm gayrimenkullerimize haciz/şerh koyuldu . 60 dönüm tarlamız var, bunu kardeşimle bölüşmek istiyoruz. Haciz/şerh buna mani olur mu?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '10 bin 600 TL devremülk borcumuzdan dolayı tüm gayrimenkullerimize haciz/şerh koyuldu . 60 dönüm tarlamız var, bunu kardeşimle bölüşmek istiyoruz. Haciz/şerh buna mani olur mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
10 bin 600 TL devremülk borcumuzdan dolayı tüm gayrimenkullerimize haciz/şerh koyuldu . 60 dönüm tarlamız var, bunu kardeşimle bölüşmek istiyoruz. Haciz/şerh buna mani olur mu? ● M.T.
★ ★ ★ ★ ★
Devremülk nedeni ile borçlanılmış, sonra borç kesinleşmiş ki haciz tatbik olunmuş. Bir kimsenin borçlanması halinde sadece borca neden olan mala haciz tatbik edilmez. Borçlunun borca yeter malına haciz tatbik edilir. Şimdi olaya bakalım.
Borç 10.600 TL. Burada haciz tatbikinden maksat, alacaklının alacağını tahsil. Düşünebiliyor musunuz 60 dönümlük bir arazi var, eminim ki bunun değeri 10 bin 600 TL’nin çok üzerinde. Üstelik de yine bu borç için hacizli bir de devremülk var. Yani 60 dönüm arazinin 27.5 dönümü 10 bin 600 TL’lik borcu karşılıyorsa, bu ifraz yapılabilir ve okuyucumun payı üzerinde haciz devam eder.
★ ★ ★ ★ ★
Genel anlamda böyle bir alacak için alacak miktarını kat kat aşan haciz yapılmaz, yapılmamalı. Zira yasada da borca yeter miktarda hacizlerden söz ediliyor (İcra İflas Kanunu madde 85). O halde de borcu çok aşan malvarlığına haciz tatbiki yanlış.
Zaten talep halinde aşkın haciz kaldırılmalı. Ancak tatbikat böyle mi? Hayır değil. Üç kuruş kesinleşmiş borç için borçlunun evine, barkına, yazlığına, aracına velhasıl tüm varlığına haciz tatbik edilebiliyor ve yanlış yapılıyor. Görüşüm, okuyucumun borcunu karşılayan malvarlığı üzerinde haciz kalabilir, aşkın haciz kaldırılmalıdır.