Emlak Konut

Gayrimenkule yabancı ilgisi sürüyor! Yabancı sermaye gayrimenkule 2 ayda 920 milyon dolar yatırdı!

Bu yılın ilk 2 ayında net yabancı sermaye girişi yüzde 39 oranında artış gösterdi. Artışta 920 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımları etkili olurken, yabancı sermaye girişi yıllık bazda ise 8 milyar dolar olarak gerçekleşti.Ocak ve şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancı sermaye girişinin yüzde 39 oranında arttığı görülüyor

2023 yılının ilk 2 ayında gayrimenkul sektöründe yabancı sermaye ilgisinin yeniden arttığı gözleniyor. Ocak ve şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancı sermaye girişinin yüzde 39 oranında arttığı görülüyor. Yabancı sermaye ilgisinin ise ağırlıklı gayrimenkul yatırımlarında yoğunlaştığı dikkat çekti.

Ekonomim Gazetesi’nden Mehmet Kaya’nın haberinde, 2023 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan 2 aylık dönemde, net yabancı sermaye girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında artış gösterdiği belirtildi. Yabancı doğrudan yatırımlarda ise gayrimenkul yatırımları ağırlıklı bir yere sahip bulunuyor.

İlk 2 aylık istatistiklere göre Türkiye’ye gelen yabancı sermaye yatırımlarının ise 2005 ile 2007 yılları arasındaki seviyelerinin çok altında kaldığı dikkati çekiyor. Yabancı sermaye girişi 2005 ile 2007 yılları arasında 15 milyar dolar ile 20 milyar dolar seviyelerinde değişiklik gösteriyordu.

KÜRESEL KRİZDE GERİLEDİ

Küresel krizin ardından ülkemize olan yabancı sermaye girişi azalırken, Ekonomim Gazetesi’nin haberinde birkaç yıllık dönem hariç yabancı sermaye girişlerinin ortalama 10 milyar doların altında seyrettiği kaydedildi. Yabancı sermaye girişleri 2020 yılında 4,4 milyar dolara kadar düşerken, 2023 itibariyle yıllık bazda girişin 8 milyar dolar seviyesinde olduğu görülüyor. Bu artışta ise gayrimenkul yatırımlarının ağırlığı devam ediyor. Son dönemde ayrıca yurt dışı merkezli şirketlerin borç-kredi ilişkilerindeki değişen trend de rakamlara yansımış durumda.

920 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Yabancı sermayeli şirketler uzun yıllardır Türkiye’deki şirketlerine borç ve kredi verirken, bu işlemlerde tersine bir hareket gözleniyor.  2022 yılının ilk 2 ayında ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler, yurtdışındaki şirketlerine 148 milyon dolarlık borç verirken, bu yılın aynı döneminde ise 150 milyon dolarlık borç aldığı tespit edildi. Haberde, aynı dönemde sermaye yatırımları azalmasına rağmen 920 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımlarının gerçekleşmesi sayesinde yabancı sermaye girişleri 2023 yılının ocak ve şubat aylarında yükseliş kaydetti. Buna göre ilk 2 ayda net sermaye girişi geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 39 artış göstererek 645 milyon dolar olarak gerçekleşirken, yıllık bazda ise bu artış yüzde 31’i buldu. Toplamda ise yabancı sermaye girişi yıllık bazda 8 milyar 348 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ŞİRKETLER BORÇ VERİYOR

Haberde, normal dönemlerde global şirketlerin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerine borç ve kredi açması nedeniyle yabancı sermaye girişlerini pozitif etkilediği ancak son yıllarda ise bu trendin tersine döndüğü belirtiliyor. Özellikle 2019 ve 2020 yıllarında bu şirketlerin borç-kredi ilişkilerindeki değişim nedeniyle net çıkış görülmüştü.