Gayrimenkule yeni vergi sistemi geliyor! Rayiç bedel yerine gerçek bedel baz alınacak!
Gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması amacıyla rayiç bedel yerine gerçek değer esas alınacak. Ayrıca gayrimenkullerin gerçek değerinin takibi ile ilgili olarak da yeni bir mekanizma kurulacak.
Gayrimenkulde rayiç bedel nedeniyle oluşan vergi kayıplarının önlenmesi amacıyla yeni uygulamaya geçiliyor. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre 2026’da devreye girecek olan bu uygulamayla gayrimenkul alım satımındaki vergilendirmeler, rayiç bedel üzerinden değil gerçek değer üzerinden hesaplanacak.
İlgili bakanlıklar, kamu gelirlerinin artırılması ve gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması amacıyla bir süredir konu ile ilgili olarak çalışma yapıyordu. Ayrıca gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik şekilde dünya örnekleri de inceleniyor. Cumhurbaşkanlığının yıllık programında da nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç duyulduğuna değinilmişti.
Bu doğrultuda, gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulabilmesi amacıyla teknik bir altyapı geliştirilecek. Taşınmazların değerlerine yönelik verilerle mülkiyet bilgilerinin tutulacağı söz konusu bu yeni sistem Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek. Teknik çalışmaların tamamlanmasının ardından gayrimenkullerin alım satımının gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi ile ilgili olarak kanun değişikliği yapılacak. Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili olarak edinilen bilgilere göre gayrimenkul alım-satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme uygulaması 2026’da devreye alınacak.
MEVCUT UYGULAMADA BİNDE 20 HARÇ ALINIYOR
Mevcut uygulamada gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı olarak şekilde binde 20 oranında tapu harcı ödemekle yükümlü. Alıcı ve satıcının söz konusu gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekli. Tapuda yapılan alım ya da satım işleminden sonra, beyan edilmiş olan devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının ya da beyan edilmiş olan devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıttığı hâlde emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin tespit edilmesi durumunda, eksik alınan harç taraflardan cezalı şekilde talep ediliyor.
Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren beş yıl içerisinde satılması durumunda elde edilmiş olan gelir değer artışı kazancı olarak vergiye tabi. Değer artışı kazancının tespitinde, satış bedelinden endekslenmiş alış bedeliyle tapu harcı gibi giderler ve ilgili yılın istisnası düşülüyor kalan kazanç üzerinden de gelir vergisi alınıyor.
Miras yoluyla arsa sahibi olanlara Danıştay’dan müjde geldi!
Kadıköy’de ev fiyatına Fransa’da şato aldılar!