Gayrimenkulün dört atlısı sektöre can verecek!
Gayrimenkulün dört atlısı; mütekabiliyet, kentsel dönüşüm, 2B ve konut talebi sektöre can verecek
Gayrimenkul sektörü 2012 yılı için, sektöre yeni kan getirecek yabancılara mülk satışı ile ilgili yasa beklentisi içinde. Kentsel Dönüşüm yasası ile 2B yasası da bu bekleyişin diğer parçaları. Yasa taslakları hazır ve Meclis gündemine gelmeyi bekliyorlar.
Ekonomik büyümedeki etkisinin tartışılmayacak kadar yüksek olduğunu defalarca yinelediğimiz inşaat sektörünün son yıllardaki üretimi bir hayli yüksek.
Hatta İstanbul'da satılmayı bekleyen on binlerce ev olduğunu biliyoruz.
Ama makro ölçekte bakıldığında halen nüfusa göre halen konut açığı mevcut.
Yaklaşık bir iki ay sonra inşaat sektörünü işte bu dört bileşen yeniden hareketlendirecek.
Hem de kuvvetlice.
Yani, Mütekabiliyet Yasası, Kentsel Dönüşüm Yasası, 2B Yasası ve özellikle Anadolu'daki mevcut konut açığıyla ilgili yükselen talep.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başcı'nın geçen hafta faiz oranlarının aşağı çekilmesi ile ilgili olarak yaptığı sert açıklama ve faizin düşürülmesi yolundaki beklenti de konut talebini tetikleyecek en büyük faktörlerden biri.
Kısacası şu anda yukarıya doğru seyreden faiz nedeniyle aşağı doğru inen konut satışlarının yakında tam tersi bir ivme kazanacağını beklemek, eldeki verilere göre çok büyük bir olasılık.
Ali Taşı/İstanbul
Bir daire sahibi olmak için yapı kooperatifi üyesi oldum. Ne yazık ki bazı nedenlerle üyelikten çıkarılma olacak. Dava açabilir miyim Kooperatifler Yasasına göre ana sözleşmede ortaklıktan çıkarılmayı gerektiren sebepler açıkça gösterilir.
Ortaklar ana sözleşmede gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar.
Ortaklıktan çıkarılmaya yönetim kurulunun teklifi ile genel kurulca karar verilir. Ana sözleşme, çıkarılanın genel kurula başvurma hakkı saklı kalmak üzere, bu hususta yönetim kurulunu da yetkili kılabilir Karar ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir. Tebliğ edilen karar yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır. Üç aylık süre içinde, genel kurula veya mahkemeye başvurmak suretiyle itiraz edilmeyen çıkarılma kararları kesinleşir.
Haklarındaki çıkarma kararı kesinleşmeyen ortakların yerine yeni ortak alınamaz. Bu kişilerin ortaklık hak ve yükümlülükleri, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder.
Baki Kalav/İzmit
Yaklaşık 20-25 yıllık bir apartmanda giriş katında oturuyorum.
Hiç asansör kullanmıyorum.
Apartmanda asansörün değiştirilmesi gerekiyormuş. Kullanmadığım asansörün masrafına katılmalı mıyım Kat mülkiyeti yasasına göre ortak yerlerin tanımı yapılmıştır. Asansör de ortak yer kapsamındadır. Kat malikleri ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Dolayısıyla ortak yerlerin bakımı, korunması, güçlendirme ve onarım giderlerine kat malikleri arsa payı oranında katılırlar.
Bu yüzden kat malikleri, yönetim plânında asansör bakım ve onarım işlerine giriş kattakilerin katılmayacağına ilişkin bir hüküm yoksa, ortak yerlerin tüm bakım ve onarım masraflarına arsa payı oranında katılmak zorundadır.
Yönetim plânına bu durumun eklenmesi için bir çalışma yapılmasını kat malikleri kurulundan isteyebilirsiniz.
NÜSA UĞUR/Sabah