Gayrimenkulünü kiraya verecekler dikkat! Dövizle kiralama yapılabilir mi? Tek tek açıklandı, cezası var!
Dövizle gayrimenkul kiralama işlemlerine ilişkin detaylar merak ediliyor. Peki dövizle kiralama yapılabilir mi? Yabancı uyruklu kişilerle kiralama nasıl yapılır? İşte detaylar...
Dövizle gayrimenkul kiralama işlemleri merak ediliyor. Özellikle iş yerini kiraya verecekler, dövizle kiralamanın şartlarını araştırıyor.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde iş yerinde dövizle kiralama konusunu kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "İşyerimi kiraya verdim ve kira net asgari ücret olarak belirlendi. Senenin sonunda kira artışı da net asgari ücretin artış oranıdır şeklinde belirttik" dedi ve bu maddenin geçerli olup olmadığını sordu.
DÖVİZLE KİRALAMA YAPILABİLİR Mİ?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta "Kira sözleşmelerinde hesaplanabilir ölçüler kullanılarak kira bedelleri belirlenebilir. Bu sebeple dövizle kiralamalar yapılıyorken 2018’de yayınlanan kararla, 13 Eylül itibarıyla dövizle kiralamanın TL cinsinden yapılması, dövizli kiralama yapılmış ise TL’ye çevrilmesi kararı alındı" ifadelerini kullanarak başladı.
Burada dikket edilmesi gerekenin dövizle kiralamanın önlenmesi olduğunu dile getiren Tamer Heper, okuyucunun belirlediği tarzda kira bedelinin önlenmesi amacının görülmediğine dikkat çekti.
İDARİ PARA CEZASI GEREKİR
"Zira ‘kiralamalar TL cinsinden yapılır’ denildiğinde asgari ücret de TL bazlı olup, kira artışı için taraflar bir sistem belirleyebilecek" ifadelerine yer veren Tamer Heper, yükselişlerin de okuyucunun yaşadığı durumda olduğu gibi zammı belirlemek için getirilmiş bir kural olabileceğinin altını çizdi.
Tamer Heper, yazısında "Değerli madenler ödenmesi şeklinde kararlaştırılan kira bedelleri ve dövize endeksli olarak yapılmış olması durumunda bile bu kira TL’ye çevrilecek ve sözleşme süresinde TL olarak ödenecek" bilgilerini verdi ve yabancı uyruklu kimselerle yapılacak sözleşmelerde bu kuralın uygulanmayacağını anımsattı.
Heper, söz konusu soruya verdiği yanıtı "urala aykırı sözleşme yapılması durumunda idari para cezası uygulanır" diyerek tamamladı.
Bunların yanı sıra, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar da devam ediyor. Kiracılar, yüzde 25’in üzerinde kira artışında geriye dönük ödedikleri fazla bedelin iadesini alıp alamayacaklarını merak ediyor.
Dün Tamer Heper'e bir okuyucusu 'Yüzde 25’in üzerinde kira artışı yaparsa geriye dönük sebepsiz zenginleşme davası yoluyla ödediği fazla bedelin iadesini talep edilebilir mi?' sorusunu yöneltti. Tamer Heper, bunun ilginç bir soru olduğunu aktardı ve geçmişe dönük iade istenmemesi gerektiğine dikkat çekti.
12 bin 500 TL+5 bin TL+maaş ile emeklilerin cebi ısınacak! Kasım ayında peş peşe ödemeye yapılacak!