02 / 05 / 2024

Gazi emlak vergisi muafiyeti!

Gazi emlak vergisi muafiyeti!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince; emlak vergisinde meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor. Bu muafiyetten gaziler de yararlanabiliyor. İşte gazi emlak vergisi muafiyeti...



Gazi emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi, her sene belediyeye taşınmaz mallar için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Kanunen vergide meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması bulunuyor.


1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. maddesi gereğince; "Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, (Ek ibare: 5378 - 1.7.2005 / m.22) "özürlülerin," şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 mı'yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. 


Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."


Buna göre gaziler de dahil yukarıda belirtilen özelliklere sahip kimseler 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Bu haktan yararlanmak için “Tek Meskeni Olan Şehitlerin Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form” ile Gazi olduklarına dair belgeyle birlikte ilgili Belediye Başkanlığına müracaat etmeleri gerekiyor.



Emlak vergisini kim öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön