27 / 12 / 2024

Konut emlak vergisi muafiyeti!

Konut emlak vergisi muafiyeti!

Tek meskene sahip taşınmaz mal sahipleri söz konusu vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki konut emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir? İşte konut emlak vergisi muafiyeti 2014...



Konut emlak vergisi muafiyeti!

Emlak vergisi tüm taşınmaz mallar için belli oranlarda ödeniyor. Tek meskene sahip taşınmaz mal sahipleri söz konusu vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki konut emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir?


Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisinden muaf olunabilmesi için aranan ilk şart, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak yer alıyor.


Diğer şartlar ise şu şekilde sıralanıyor. Tek mesken şartını yerine getiren aşağıdaki özelliklere sahip kimseler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.


- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Peki ev hanımları emlak vergisi öder mi?

Tek meskene sahip ve çalışmayan; gelirleri olmayan ev hanımları, emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu kapsamında ev hanımlarının belediyeye giderek muafiyetten faydalanmak için bildirimde bulunmaları gerekiyor.


Çalışan emekliler emlak vergisi öder mi?

Emekli aylığı olup bunun yanı sıra çalışarak gelir elde eden emekli vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutulmuyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanılması için emekli maaşından farklı olarak bir gelirin elde edilmemesi gerekiyor.


Emekli olan ve aynı zamanda çalışan engelliler emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi uygulamaları gereğince, engelliler emekli olduktan sonra çalışsalar dahi 200 metrekareyi geçmeyen birden fazla konutları olmadığı takdirde, emlak vergisi ödemiyor.


Yıllık ev vergisi ne kadar?


Geri Dön