26 / 11 / 2024

Gazi Orduevi'nin bulunduğu alanın imar planına ilişkin iddialar TBMM'de!

Gazi Orduevi'nin bulunduğu alanın imar planına ilişkin iddialar TBMM'de!

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Gazi Orduevi'nin de bulunduğu alanın imar planının değiştirileceği iddiasını meclis gündemine taşıdı..




Gazi Orduevi nin bulunduğu alanın imar planına ilişkin iddialar TBMM de!


CHP  Ankara  Milletvekili Necati Yılmaz, Gazi Orduevi'nin de bulunduğu alanın imar planının değiştirileceği iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yılmaz sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Yılmaz önergesinde "Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nm karşısındaki Gazi Orduevi alanında sığınak ve radarın da yer aldığı bir güvenlik yerleşkesi yapılacağına yönelik haberler basma yansımıştır. Buna göre, Saray’ın karşısında yer alan ve Gazi Orduevi’nin de içinde bulunduğu arazi ile ilgili imar planı değişikliği için düğmeye basılmıştır. Atatürk Orman Çiftliği içerisinde 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içerisinde kalan Gazi Orduevi’nin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı teklifinin 18 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından onaylandığı, planın 7 Mayıs günü Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldığı ifade edilmiştir." dedi.

"Plan değişikliğinin içinde sığmak ve radar bulunan bir yapılaşma amacıyla yapıldığı, dört katlı binaların da yer aldığı kompleksin Saray’ın güvenliğini sağlama amaçlı yapılan içerdiği belirtilmiştir. " şeklinde açıklamalarda da bulunan Yılmaz, 7 soru sordu.

Yılmaz'ın soruları

1. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1. derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içerisinde kalan Gazi Orduevi’nin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/3000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı değişikliğini onaylamış mıdır? Onaylandıysa bunun gerekçesi nedir?

2. Söz konusu imar planı değişikliğine neden ihtiyaç duyulmuştur? İmar planı değişikliğiyle ilgili herhangi bir kurumdan bir talep gelmiş midir?

3. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gazi Orduevi’nin imar planı değişikliğine ilişkin kurum ve kuruluşların görüşünü almış mıdır? Alınmış ise her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere bu kurumlar hangileridir ve görüşleri nelerdir? Alınmamış ise gerekçesi nedir?

4. İmar planı değişikliğiyle Saray’ın karşısında içinde sığmak ve radar bulunan bir yapılaşmaya gidileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu yapıya neden ihtiyaç duyulmuştur?

5. Saray’ın mevcut güvenliği yeterli değil midir? Gazi Orduevi alanında inşa edilecek yapıya ne kadar para harcanması öngörülmektedir? Bu yapıda neler yer alacak ve ne zaman bitirilecektir?

6. Söz konusu değişiklikle AOÇ’de Sarayı koruyacak bir üs mü yapılması planlanmaktadır?

7. Meslek odaları tarafından AOÇ’nin arazilerinin hukuksuz biçimde işgal edilmesiyle ilgili açılan 100’e yakın davanın devam ettiği göz önüne alındığında, yapılan imar değişikliğinin de hukuksuz olduğu düşünülmekte midir? Bakanlığın ve hükümetimizin AOÇ arazilerini koruma gibi bir amacı var mıdır? Olacak mıdır?


 


Geri Dön