22 / 12 / 2024

Eyüp Defterdarlık Mahallesi'ndeki bir alanın imar durumu TBMM'de!

Eyüp Defterdarlık Mahallesi'ndeki bir alanın imar durumu TBMM'de!

İstanbul'un Eyüp ilçesinde Defterdarlık Mahallesi'nde bulunan Abdülvedüt türbesinin bulunduğu alanın imar durumu TBMM'de konu oldu. İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Eyüp Defterdarlık Mahallesi ndeki bir alanın imar durumu TBMM de!


İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'un Eyüp ilçesinde Defterdarlık Mahallesi'nde bulunan Abdülvedüt türbesinin bulunduğu alanın imar durumunun değiştirilmesine ve alanla ilgili işlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Önergesinde "Basına yansıyan haberlere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Koruma Kurulunun Eyüp'teki Defterdarlık Mahallesinde bulunan Abdülvedüt türbesinin bulunduğu yerde bulunan 4 bin 200 metrekarelik arazinin imar durumunun mezarlık alanından çıkarıldığı ve ticaret alanı olarak değiştirdiği ve İBB’nin mülkiyet alanına geçen bu arazinin bir kısım parseli bir vakıfa satıldığı söylenmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Yedekci bu bağlamda 7 soru sordu.

 

Yedekci'nin soruları

1. Yukarıda basına yansıyan iddialar doğru mudur? Eğer bu iddialar doğru ise,


2. Eyüp’teki Defterdarlık Mahallesinde bulunan Abdülvedüt türbesinin bulunduğu yerde bulunan 4 bin 200 metrekarelik alan arazinin imar durumu hangi amaçla değiştirilmiştir?


3. Mezarlık olarak kullanılacak alan neden ticaret alanı olarak

değiştirilmiştir?


4. 4 bin 200 metrekarelik parselin 3 bin 450 metrekarelik kısmının İBB’nin mülkiyetine geçtiği söylenmektedir. Bu doğru mudur? Kalan kısım parsel “ticaret alanı” adı altında bir vakfa verilmiş midir? Verilmiş ise hangi vakfa verilmiştir?


5. Kendisine tahsis edilen parseli satın alan vakıf bu alanı hangi işlevle

değerlendirecektir?


6. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan karar geçmiş midir? Geçtiyse nasıl geçmiştir? Raporu nasıl hazırlanmıştır?


7. Vasfı değişmiş veya hali hazırda boş araziler sürekli imara açılarak bir müteahhite satışıyla veya vakfa devredilmesiyle gündeme gelmektedir. Yeşili her gün azalan ülkemizde neden bu araziler yeşil alana dönüştürülmemektedir?







Geri Dön