16 / 11 / 2024

Gaziantep Alzheimer Hastaları Buluşma Merkezi açıldı!

Gaziantep Alzheimer Hastaları Buluşma Merkezi açıldı!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin inşa ettiği “Moral Evi Projesi” kapsamında yaptırılan Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi hizmete açıldı.




Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın işbirliğinde inşa edilen “Moral Evi Projesi” kapsamında yaptırılan Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi düzenlenen vatandaşların hizmetine. açıldı. Türkiye’de, yerel yönetimler düzeyinde bir ilke daha imza atan Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilikte yeni bir sayfa açıldı.

ŞAHİN: FARKINDALIK OLUŞTURDUK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Alzheimer Hastaları ve Yakınları Buluşma Merkezi’nin açılışında açıklamalar yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  Alzheimer hastalarının kaliteli zaman geçirmesini sağlayacak gündüz yaşam merkezi kurulduğunu söyledi.

Bakan Şahin, “İl genelinde yaşayan alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmasını amaçlıyoruz. Dezavantajlı grupları toplumun bir parçası olarak gören anlayışı, çalışmalarımıza yansıtıyoruz. ‘Engelsiz Bir Gaziantep İçin’ Türkiye’de ilk kez Engelliler Daire Başkanlığını kurarak, engellilerin hayatını kolaylaştıran çalışmalara imza attık. Bu kapsamda Gaziantep’te yaşayan alzheimer hastalarına el uzattık, ‘Moral Evi Projesi’yle farkındalık oluşturduk” diye konuştu.

DERDİMİZ İNSANI YAŞATMAK

“Cumhurbaşkanımızdan almış olduğumuz talimatla altyapı belediyeciliğini sona erdirdik, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın insanı yücelt ki devlet yücelsin’ diyen insanı merkeze alan bir anlayışı uygulamaya başladık” diye konuşan Şahin, şu şekilde devam etti: “Bu anlamda yetim, yoksul, yaşlı, mağdur, muhtaç kim varsa devletin şefkatli yüzünü, kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde göstermeye çalıştık. Derdimiz insanı yaşatmak. Eşrefi muhlukat olarak doğan herkes yaşamın en iyisine layıktır. Büyükşehir olarak, ‘Hoş Geldin Minik Hemşehrim Projesi’yle yeni doğan 3 bin 400 bebeğe dokunduk, onların yanında olduk. Çocuk kütüphanesiyle uygulamalı olarak çocuklara hayatı öğretiyoruz, Uslu ailesi bu anlamda bizlere örnektir. Hayat kitaplarla öğrenilmiyor, yaşamak lazım, yaşatmak lazım, hissetmek lazım. Büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Anası babası yaşlanırken ‘of’ bile demeyini öneren bir medeniyetten geliyoruz. O kadar önemli ki yaşlı duası. Ana, baba duası bizim yolumuzu aydınlatıyor. Buna inanmazsak, bunu yaşayamazsak, bunu başaramayız. ‘Veren el, alan eldenden üstün’ diyor medeniyetimiz, aynı Uslu ailesi gibi. Bu bakımdan bu şehir çok zengin. İnancımıza göre topraktan geldik toprağa gideceğiz. Başımıza kara toprağı döktükleri zaman iki şey kalıyor; hayırlı evlat ve yaşarken yaptığın iyilikler. Bu öğreniliyor öğretiliyor. Birileri öldürüyor, biz yaşatıyoruz. Her yaşın, bir güzelliği var. Gözlerin altındaki kırışıklıklar, saçlardaki beyazlar, insana büyük bir bilgelik, tecrübe ve hayat veriyor. Bilge insan, bir binanın çatı katından hayata bakar, onların baktığı yer bizim için çok kıymetli.

YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK

Engelsiz yaşam, engelsiz kent kurmak çok kıymetli artık yeni bir dönem var. Uzmanlaşma ve ihtisaslaşma. Hastalıkta uzmanlaşmada, sosyal politikalarda ve sosyal belediyecilikte yeni bir sayfa açtık. Down sendromlu çocukların istihdamıyla ilgili Mutlu Kafe açtık. Çölyak hastaları için sağolsun belediyelerimiz un veriyordu biz pastanesini açtık, Glutensiz Bir Başka Kafeyi açtık. Çölyak hasta sayısı gittikçe artıyor. Otistik çocuklar için Hasan Kalyoncu Üniversitesi’yle birlikta otistik merkezi açtık. Bugün burada Uslu ailesyle birlikte Alzheimer Hastaları için Moral Evi’ni açıyoruz. Burada önemli olan alzheimer hastalığını durdurmak, yavaşlatmak. Beyindeki uçuk olarak tanımlanan alzheimer, zamanla unutkanlığa neden oluyor, hastalar, evin yolunu unutuyor, evlatlarını unutuyor. Her hastalık bir sonuçtur. Bu merkezde koruyucu, önleyici tedbirler var, bilim var, hayır var, devlet var, millet var, hepsinden önemlisi yükselen kat kat dua var.” 

 

MERKEZDE NELER VAR?

Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi’nde, Alzheimer hasta ve hasta yakınlarına uygun, bariyersiz bir yapı olarak tadilatı gerçekleştirildi. Bununla birlikte ergoterapi alanı, uyku odası, mescit, toplantı salonu, hobi bahçesi, spor odası, müzik odası, el sanatları atölyesi, hem hasta hem de hasta yakınlarının kullanabileceği fiziksel aktivite alanı, içeride hastalar için yürüme tırabzanı, merkez içerisinde yürüyüş yolu, tam teçhizatlı acil müdahale odası bulunuyor.

 


Geri Dön