02 / 05 / 2024

Gaziantep çevre otoyolu inşaatı tamamlandı!

Gaziantep çevre otoyolu inşaatı tamamlandı!

Karayolları 5. Bölge Müdürü Yakup Dost, 1988 yılında inşaatına başlanan ve bugüne kadar yaklaşık 570 milyon lira harcanan bağlantı yolları dahil 61 kilometrelik Gaziantep çevre otoyolu inşaatının tamamlandığını söyledi



Dost, yaptığı açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1988 yılında ihale edilen ve Limak-Kolin Konsorsyomu tarafından yapımı üstlenen bağlantı yolları dahil 61 kilometrelik Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Gaziantep-Çevre otoyolu inşaatının tamamlandığını belirtti.

Gaziantep Çevre otoyolunda, Batı, Gölgelik, Kilis, Hipodrom, Havaalanı, Sanayi ve Gaziantep Doğu adıyla 7 adet çıkış bağlantı kavşağının bulunduğunu ifade eden Dost, çevre bağlantı yolları dahil 61 kilometrelik otoyol inşaatının aşınma tabakası asfaltı ve çevre düzenlemesi dahil tüm inşaat kısmının tamamlandığını bildirdi.

İnşaatı tamamlanan çevre otoyolunda, 1 adet 370 metre uzunluğunda viyadük, 3 adet 130 metre uzunluğunda köprülü kavşak, 1 adet 78 metre uzunluğunda Devlet Demir Yolları köprüsü, 1 adet 52 metre uzunluğunda imar yolu üst geçit köprüsü ve 6 adette 486 metre uzunluğunda alt geçit köprüsü bulunduğunu vurgulayan Dost, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantep Çevre Otoyolu bağlantı yolları bünyesinde D-400 Devlet yolunun Kahramanmaraş Yol Kavşağı ile Dülükbaba Mevki arasındaki 5 bin 750 metrelik kesiminde, kavşak ve şerit ilavesi çalışmaları devam etmektedir. Devlet yolunun bu kesiminde, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve Erikçe Mevkinde 2 adet kavşak bulunmaktadır. Bu kavşaklardan en önemli olan OSB Kavşağı tamamlanmış durumda, Erikçe Kavşağının ise inşaatı yıl sonuna kadar tamamlanarak hizmete girmiş olacak."

Ana gövde uzunluğu 34,4 kilometre olan çevre otoyolunun 27 kilometrelik kavşak bağlantı yollarıyla birlikte toplam 61 kilometre olduğunu ifade eden Dost, "1988 yılında inşaatına başlanan ve bugüne kadar yaklaşık 570 milyon lira harcanan bağlantı yolları dahil 61 kilometrelik Gaziantep çevre otoyolu inşaatı tamamlandı. Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve havaalanını birbirine bağlayan çevre otobanının tamamlanmasıyla Gaziantep, Türkiyede çevre otoyoluna sahip 5. Büyükşehir konumuna kavuşmuş oldu" diye konuştu.

Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Gaziantep Çevre Otoyolu kesimindeki bağlantı yolları dahil toplam 61 kilometrelik kesim için bugüne kadar yapılan harcamanın 570 milyon 534 bin 490 lirayı bulduğunu dile getiren Dost, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan bu harcamaya yapımı tamamlanan OSB Kavşağı ve halen inşaatı devam eden Erikçe Kavşağına harcanacak 17 milyon 556 bin 885 liralık ödenek dahil değildir. Bu kavşaklardaki yol genişletme çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu güzergahtaki yol genişletme çalışmaları tamamlandığında 2x3 şerit haline gelecek D400 Gaziantep-Osmaniye karayolu Başpınar kesiminde ciddi bir rahatlama meydana gelmiş olacak. Bu güzergahımızda bulunan OSBden her gün kent merkezine yaklaşık 100 bin kişi gidiş-geliş yapıyor. Trafiğin aksamasına yol açan bu kesimdeki çalışmalar yıl sonunda bittiğinde ciddi bir rahatlama olacak."

Gaziantepin bölgede en çok gelişen kentlerin başında yer aldığını söyleyen Dost, bu gelişime Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak ciddi destek vermeye çalıştıklarını, bu kapsamda, Gaziantepi Suriyeye bağlayan Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı, Mersin ve İskenderun limanları ile çevre illere bağlayan bütün yolları, ya otoyola ya da duble yola dönüştürdüklerini belirtti. Dost, şunları kaydetti: "Gaziantep yıllık yaklaşık 5 milyar dolar ihracat hedefini yakalamış önemli kentlerimizden biridir. Böyle ticaret ve sanayi kenti konumundaki bir kentin gelişiminde en önemli unsurların başında ulaşım sorunu gelmektedir. Gaziantepten İhracat ürünü yüklemiş bir tır bir kaç saat içerisinde Mersin veya İskenderun limanına ulaşıyor. Bu çok önemli bir imkandır. Aynı şekilde otoyolla Şanlıurfa üzerinden Iraka gidilebiliyor. Yine çevre illerle olan duble yol bağlantılarıyla ürün yüklü kamyonların çok kısa sürede gidilmesi gereken illere ulaştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu imkanlar bir çok ilimizde halen yok. Ancak, Karayolları Genel Müdürlüğü Gaziantepe sunulan bu imkanları bütün Anadolu kentlerine sunulması için yoğun bir çalışma yürüttüğünü özellikle belirtmek isterim."

AA


Geri Dön