10 / 01 / 2025

Gaziantep evleri, eski ihtişamına kavuşuyor!

Gaziantep evleri, eski ihtişamına kavuşuyor!

5 bin 600 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en eski yerleşim yerlerinden olan Gaziantep, hareketli bir restorasyon dönemi yaşıyor. Yenilenen ve betondan arındırılan taş evlerde günlük hayat bir taraftan akmaya devam ediyor.



Gaziantep hızla gelişen sanayisi ve aldığı göçlere rağmen tarihi dokusunu koruyabilen nadir şehirlerimizden biri. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep'te restorasyon çalışmaları inanılmaz bir hızla devam ediyor. Sokak sağlıklaştırma çalışmalan kapsamında şimdiden 15 kilometrelik alanda yaklaşık 2 bin yapı eski ihtişamına kavuşturuldu. Dar sokaklarda koşturan çocuklar, cumbalı evlerin pencerelerine kurumaya bırakılan elbiselerle restore edilen evlerde hayat devam ediyor.

Antep'in taş yollarında yürürken her an bir tarihi dokuyla karşılaşabiliyor, dar ve dolambaçlı sokaklarda asırlar öncesi yolculuğa çıkıyorsunuz. 5 bin 600 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Gaziantep, geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Laz'ından Türk'üne, Kürt'ünden Arap'ına birçok kesimi içinde barındıran Gaziantep'te, binlerce yıllık medeniyetlerin eserlerini görmek mümkün. Tarihin kendisini tüm sıcaklığıyla hissettirdiği yerlerin başında gelen Bey Mahallesi, eskiden kandillerle aydınlatılırken şimdilerde yerden aydınlatma sistemi ile gecelerin uğrak mekanlarından biri haline geldi. Araçların girmediği dar sokaklarda sadece yürüyerek o eşsiz manzarayı doya doya hissedebiliyorsunuz. Binalar, yöreye özgü taş işçiliğinin güzel örnekleriyle dolu. Dar sokaklardan oluşan Bey Mahallesi'nde evlerin yan yana olması, Gazianteplilerin komşuluk ilişkilerini de ortaya koyuyor. İsmini 1578 yılında kurulan Bey Camiinden alan mahalle, Mustafa Kemal Atatürk'ün de nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olarak biliniyor. Tüm Osmanlı dönemi mahallelerinde olduğu gibi konut dokusu,dar sokaklar ve çıkmazlar boyunca devam ediyor. Sokakların genişliği zamanın şartlarına göre düşünülmüş ve en fazla yüklü bir devenin geçebileceği genişlikte tutulmuş.

Hanifioglu Sokak, Noter Sokak, Eski Sinema Sokak, Kayacık Ara Sokak. Öz Işık Çıkmazı ve Kıssa Sokaklarını kapsayan projeye göre Koruma Amaçlı İmar Planına aykırı betonarme yapılar yıkılarak tarihi dokunun özgünlüğü korunuyor. 15 kilometrelik alanda düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Başkanı Sezer Cihan, yaklaşık 2 bin binaya müdahale ettiklerini kaydediyor. Elmacı Pazarının önünden başlayıp, İnönü Caddesine kadar yenileme çalışmalarının sürdüğü bilgisini veren Cihan, Gaziantep'in tarihi ve kültürel alanlarının eski haline kavuşturulmasını, yaşatılmasını ve turizme kazandırılmasını hedeflediklerini söylüyor.

 

Tarih gün yüzüne çıktı
Yaprak Mahallesi'nde de Bey Mahallesi'nde olduğu gibi kendinizi zaman içerisinde yolculuğa çıkmış hissediyorsunuz. Taş duvarlara dokunduğunuzda duygularınız sizi Osmanlı asırlarına götürüyor. Her sokağın ayn bir tadı, ayn bir ruhu var. Şehitkamil Belediyesi tarafından Yaprak Mahallesi'nde devam eden çalışmalarda sona gelindi.

Amaçlarının eski Antep evlerinde yaşanan hayatın devam etmesini sağlamak olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloglu, aynı zamanda ticari hayatın yeniden canlı bir şekilde devam etmesini sağlamak istediklerine değiniyor.
Kurtuluş Savaşı'run simgeleşen yerleri arasında yer alan Şahinbey ilçesinde de tarilı yeniden canlanıyor. Tekke Camiinden Kabasakal Camii'ne kadar olan alanda tüm sokaklann yılın sonuna kadar restore edilmesi hedeflenirken, toplam 7 kilometrelik bir alanın tarihi ihtişamına kavuşması sağlanacak.



Zaman Cumartesi

Geri Dön