26 / 11 / 2024

Gaziantep Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi düzenlendi!

Gaziantep Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi düzenlendi!

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Mimarlar Odası Gaziantep Şubesince düzenlenen "Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi"nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.




Gaziantep Valisi Davut Gül, Suriye'de taşlar yerine oturduğunda, bu ülkenin yeniden inşasında Gaziantepli sanayici ve müteahhitlerin bulunacağını ve şehirde üretilen ürünlerin daha çok kullanılacağını kaydetti.

Pusula Haber'de yer alan habere göre; Gül, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi tarafından gerçekleştirilen "Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, hiçbir savaşın sonsuza kadar devam etmeyeceğini ifade etti.

Savaşa rağmen Gaziantep'in Suriye'ye ihracatının devam ettiğini söyleyen Gül, "İnşallah Suriye'de taşlar yerine oturduğunda, Suriye'nin inşasında Gaziantepli sanayici ve müteahhitler yer alacak, Gaziantep'te üretilen ürünler daha çok kullanılacak. Buradaki Suriyeli misafirlerimiz Gaziantep'te üretilen, Türkiye'de üretilen ürünleri, kalitesini gördüler." dedi.

Gaziantep'in konut sorunu bulunduğunu ifade eden Gül, "İnsanlarımızın ekonomik seviyesi yükseldikçe, beklentileri yükseliyor. Şehirleşmenin buna göre olması lazım, arsa üretiminin buna göre olması lazım, müteahhitlerimizin kendilerini buna göre yenilemesi lazım. Mimarlarımızın, mühendislerimizin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bunu sırtlaması gerekiyor" şeklinde konuştu. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de küresel ölçeğe göre bölgede rekabet etme gücünü artırmaları gerektiğinin altını çizdi.

Şehirler arasındaki yarışta, "gazi" şehrin hak ettiği noktaya getirilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:

 "Sayın Valimizin liderliğinde organize sanayimizle birlikte eylem planı yaptık. Bizi yüksek teknolojiye getirmek, bizi katma değer üretecek yapıya getirmek için neler yapılması gerektiğiyle ilgili bir çalışma yaptık. Bizler ne yapacağız, hükümetimiz ne yapacak, ilgili bakanlıklar ne yapacak? Şu anda bunun çalışmasını yapıyoruz. Bu çalışmayı yaptıktan sonra  Ankara  boyutuyla kiminle ne şekilde gidip çalışılması gerekiyorsa bunun bire bir takipçisi olacağız." 

Yüksek teknolojiye giderken ikinci en büyük güçlerinin hizmet sektörü olduğunu sözlerine ekleyen Şahin, "Çok genç nüfusumuz var. Bu kullanılırsa çok büyük bir fırsat. En büyük gücümüz beşeri sermayemiz. İnsana yatırım yapmamız gerekiyor. Bu şehirde çocukları geleceğe hazırlamamız, onlara Endüstri 4.0, yapay zeka denen kodlama sistemini şimdiden vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Kongre konjonktürü doğru yorumlamak için planlandı"
GTO Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ise Suriye'deki iç savaşa işaret edip, burayı yeniden inşa edecek olanların da kendileri olduğunu sözlerine ekledi.

Suriye'de barış sağlanmasını isteyen Yıldırım, "Barış sağlandığında, sular durulduğunda, güvenlik tesis edildiğinde de insanların başını sokacak çatıya, okula, hastaneye, yola ihtiyacı olacak. Şimdi nasıl biz o insanların temel ihtiyaçlarının tedarikçisiysek, vatanından ayrılmak zorunda kalanlara nasıl kucak açtıysak, gelecekte ihtiyaçları olacak okulu, hastaneyi, yolu da bizler yapacağız. Gaziantepli girişimciler yapacak." dedi.

Mimarlar Odası Şube Başkanı Hasan Özgür Girişken de geçtiğimiz 10 yılda, inşaat sektöründe işlerin düşük faizler nedeniyle oldukça iyi gittiğini, sektördeki firma sayısının 350 bine ulaştığını ifade etti.

Büyüyen sektöre hizmet vermek üzere mimar ve mühendislerin sayısının da artması gerektiğini kaydeden Girişken, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu ekonomik döngüyü bozmaya başlayan dinamikler 2013 yılında ortaya çıkmaya başladı. Amerikan Merkez Bankası'nın miktarsal genişlemeyi durdurmaya hazırlandığını açıklamasıyla birlikte, yani artık para basmayacağını söylemesi sermaye piyasalarında bir deprem etkisi yarattı. Likidite daralacak ve faizler yükselmeye başlayacaktı. Gücünü düşük faiz ve bol likiditeden alarak büyüyen ve ekonomi içerisindeki payı giderek artan inşaat sektörü için yeni bir dönem başlıyordu. Sonrasında korkunç darbe girişimi ve diğer sorunlar, terörizm, mülteci sorunu derken 2018 yılının son çeyreğinde Türkiye ekonomisi daraldı. Bu kongre bu konjonktürü doğru yorumlamak için planlandı." 


Geri Dön