04 / 05 / 2024

Gaziantep Pişirici Mescidi açılışa hazır!

Gaziantep Pişirici Mescidi açılışa hazır!

Gaziantep'te 734 yıllık Pişirici Kasteli'nde yer alan yerin 7 metre altında bulunan mescidin restorasyonun da sona gelindi. Mescit, yaklaşık 80 yıl aradan sonra ibadete açılacak.



Gaziantep'te 734 yıllık Pişirici Kasteli bünyesinde, yerin 7 metre altında bulunan mescit, yaklaşık 80 yıl aradan sonra ibadete açılacak.


Pişirici Kasteli, "suların taksim edildiği mekan" olarak tanımlanan, uzaktan gelen suyun kirlenmesini ve buharlaşmasını önleyerek evlere dağıtımının sağlandığı kasteller arasında, bugüne ulaşan en eski tarihli yapı olma özelliğini taşıyor. Kastel, tuvaleti, yıkanma alanı, dinlenme ve abdest alma bölümleri, çamaşır ve yün yıkama mekanlarını da bünyesinde barındırıyor.


Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2006'da restorasyonu yapılan ancak civarda yoğun kullanılan camiler bulunduğu için mescit bölümü ibadete açılmayan 734 yıllık kastel, geçen sene Şahinbey Belediyesine devredildi. Pişirici Kasteli, yaklaşık bir yıllık bakım ve onarım çalışmalarıyla aslına uygun şekilde düzenlendi.


Kastelde bulunan, 80 yıl öncesine kadar ibadet yapılabilen 7 metre derinlikteki Pişirici Mescidi ise 1,5 aylık bakım ve düzenleme çalışmalarının ardından hizmete sunulacak.



İstiklal


Geri Dön