Gaziantep'e uluslararası kongre merkezi yapılacak!
Başaran Ulusoy, dünyada 1 trilyon 200 milyar dolar bir pazara sahip kongre turizminde kültürel ve tarihi mekanların, otellerin çeşitliliğinin, havalimanı yakınlığının avantajına değinerek, tüm bunların Gaziantep'te bulunduğunu belirtti.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, dünyada 1 trilyon 200 milyar dolar bir pazara sahip kongre turizminde kültürel ve tarihi mekanların, otellerin çeşitliliğinin, havalimanı yakınlığının avantajına değinerek, tüm bunların Gaziantep'te bulunduğunu belirtti.
Ulusoy, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Bahriye Üçok Salonu'nda düzenlenen "Uluslararası Kültür ve Kongre Merkezi" ve "Turizm Ziyaretçi Bürosu" kurulması çalıştayında yaptığı konuşmada sanayicisi, iş adamları, milletvekilleri ve yerel yöneticileriyle kente sahip çıkan bir anlayışa ilk defa Gaziantep'te rastladığını söyledi.
"Bizim sermayemiz kültürel varlıklarımızdır, bizim sermayemiz yer altı ve üstündeki eserlerimizdir, turizm ve ticaretimizdir" diyen Ulusoy, sermaye ve ticareti birleştirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Ulusoy, kongre merkezlerinin kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladığına dikkati çekerek, "Gaziantep'i tercih sebebimiz, sağlık turizmi var, kongre turizmi var ve mutfak var. Üçü de burada var" dedi.
Bir kongre merkezi yapıldığında hemen faaliyete geçmediğini, bir tanıtım süreci gerektiğini, verimin yaklaşık 4 yıl sonra alınabildiğini ifade eden Ulusoy, İstanbul'da 1996 yılında kurulan Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin varlığını ancak 2003 yılında hissettirmeye başladığını anımsattı.
Türkiye'nin kongre turizminde 40. sıradan 8. sıraya yükseldiğine işaret eden Ulusoy, "Dünyada 1 trilyon 200 milyar dolar bir pazar var, bu pazarın yüzde 30'u kongre. Kongre turizminde kültürel ve tarihi mekanlar, otellerin çeşitliliği, havalimanı yakınlığı avantaj. Bu avantaj Gaziantep'te var. Bir tek noksanımız otel. Bu şehirde hayat var ve bu hayata herkes sahip" diye konuştu.
Ulusoy, Türkiye'deki turizm ziyaretçi bürolarını bir çatı altında toplamayı planladıklarına işaret ederek kongre merkezi açısından Gaziantep'in İstanbul hariç diğer illerden avantajlı olduğunu kaydetti.
Gaziantep'e kongre merkezinin kurulmasıyla 7 ile kan verileceğini anlatan Ulusoy, seçimin doğru olduğunu ve kente kurulacak kongre merkezinin adının "GAP Kongre Merkezi ve İşletmesi A.Ş" olacağını sözlerini ekledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kentin turizm açısından gelişmesi ve kalkınması için önemli alt yapı çalışması yaptıklarını söyledi.
Değişen ve büyüyen dünyada, uluslararası ticaret ve küreselleşme konusunda yeni vizyonlar üretmek, şehirleri, bölgeyi, ülkenin cazibe merkezlerini artırmak gerektiğini ifade eden Şahin, yaptıkları araştırmalarda toplam turizm gelirlerinin 3'te 1'inin kongre merkezleri ve kongre turizmi üzerinden gittiğini, dünyada 21 milyon insanın yalnızca kongre merkezi ve kongre turizmi için hareket ettiğini gördüklerini kaydetti.
Şahin, Gaziantep'in kongre turizminin "baş şehri" olması gerektiğini dile getirerek, "Fırat hattında yani Mezopotamya hattında büyük bir potansiyel ve yükselen bir değer var. O yüzden bizim bu değeri öne çıkaracak şekilde bu potansiyeli kullanmamız gerekiyor" dedi.
Çalıştaya, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan ve Ali Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile otel işletmecileri ve turizm acentası sahipleri katıldı.
AA