28 / 04 / 2024

Gaziantep’te 47 yıldır yapılamayan Ardıl Barajı'nın temeli atıldı!

Gaziantep’te 47 yıldır yapılamayan Ardıl Barajı'nın temeli atıldı!

Gaziantep’te 47 yıldır yapımı bir türlü gerçekleştirilemeyen Ardıl Barajı’nın temeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla, Doğanpınar Barajı ile birlikte atıldı....



Gaziantep’te 47 yıldır yapımı bir türlü gerçekleştirilemeyen Ardıl Barajı’nın temeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in katılımıyla, Doğanpınar Barajı ile birlikte atıldı. Bakan Eroğlu, yapımı gerçekleştirilemeyen barajla ilgili geçmiş hükümetler adına da özür dilediğini söyledi. 


Bakan Eroğlu ve Şahin, Gaziantep'in Araban ilçesinde 2'si baraj olmak üzere, 185 milyon liraya mal olacak 10 tesisin toplu temel atma törenine katıldı. Araban Belediye Parkı’nda düzenlenen törende konuşan Eroğlu, Ardıl ve Doğanpınar barajlarının hayali olduğunu ifade etti. Geçmiş hükümetler adına da özür dilediğini kaydeden Eroğlu, barajların yapımı için sarf ettikleri çabayı, aştıkları engelleri hatıratlarında yazacağını belirtti. 


Geçmişte verilen sözlere rağmen bu yatırımların yapılamadığına dikkat çeken Eroğlu, toplanan vergilerin yüzde 86’sının kendilerinden önce faiz ödemesine gittiğinin altını çizdi. Eroğlu, "Artık o günler geride kaldı. Sizden toplanan vergiler size hizmet olarak dönüyor. Yatırımlar hızlı bir şekilde devam edecek. Millet bu işin farkında. Artık Türkiye'de doludizgin yatırımlar yapılıyor. Kimsenin hayal edemeyeceği projeler yapıyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah Türkiye'de bin 71 adet göletin açılışını yapacağız." ifadelerini kullandı. 


"TÜRKİYE’DE 175 BAL ORMANI KURDUK"


Orman teşkilatının çalışmalarından da bahseden ve bu alanda destan yazıldığının altını çizen Eroğlu, yaklaşık 3 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını söyledi. Eskiden fidan olmadığı için parayla bile satılamadığını anlatan Eroğlu, proje getiren belediyelere artık bunun ücretsiz verildiğini dile getirdi. Bal ormanlarıyla ilgili bir anısını da paylaşan Eroğlu, şunları söyledi: “Geçen dönem arıcılar geldi. ‘Ormanlara giremiyoruz. Kaçacak delik arıyoruz’ dediler. ‘Arılar ormana faydalı, üstelik bizim size sahip çıkmamız lazım’ dedim. O zamanki genel müdürü çağırdım. ‘Arıcıları niye sokmuyorsunuz ormana?’ dedim. ‘Kanun var’ dediler. Ne kanunu? Hakikaten baktım. ‘Hayvanlar ormana giremez’ diye bir kanun maddesi var. ‘Arı da hayvan, arılar da ormana giremez’ Dedim ‘Bunu saçmalamayın. Burada kastedilen ormana zarar verecek bir takım büyükbaş hayvanlardan, küçükbaş hayvanlardan bahsediyor. Arıların faydası var. O zaman size ceza olarak 15 sayfalık bir genelge hazırladım. Dedim ki arıcılar için Türkiye’nin her yerinde bal ormanı kuracaksınız.” Şu ana kadar 175 bal ormanı kurduklarını aktaran Eroğlu, Türkiye’nin bal üretiminde dünyada ikinci sırada olduğunu bildirdi. 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de "İnsan mutluluğu için paranın önemli olmadığını biliyoruz. Hep birlikte başardık. Yolumuz uzun ama sizinle beraber bu engelleri aşıyoruz, hedeflerimize ulaşacağız. İnşallah Türkiye en büyük 10'uncu ekonomi haline gelecektir. 16'ncı sıraya geldik ama yetmez. Hep birlikte, el ele çalışacağız." diye konuştu. Konuşmaların ardından bakanlar ve protokol üyeleri, butona basarak temel attı. 


Temeli atılan Ardıl Barajı 2015, Doğanpınar Barajı’nın ise 2016 yılında bitirilmesi planlanıyor. Eroğlu, müteahhitlerden de söz verilen yıl içerisinde projelerin bitirilmemesi halinde okul yapmaları sözünü istedi. 


Kırıkhan Olay


Geri Dön