25 / 11 / 2024

Gaziantep’te inşaat sektöründe daralma yok!

Gaziantep’te inşaat sektöründe daralma yok!

Uzun bir süreden beri Gaziantep’te inşaat sektörünün durma noktasına geldiği yönündeki söylentilere karşın 2015 ve 2016 yıllarındaki inşaat ruhsatı sayılarında bir düşüş yaşanmadığı anlaşıldı.




2016’da ise şu ana kadar Şehitkamil Bölgesi’nde 214, Şahinbey Bölgesi’nde de 140 inşaat ruhsatı alındı. İnşaat sektörünün temsilcileri ise sektörde henüz bir daralma yaşanmadığını ve müteahhitlerin sektörü canlı tutmak için gayret göstererek inşaat yapımına aynı hızda devam ettiklerini kaydettiler.


İnşaat malzemelerinin pahalılığı, konutlardaki yüksek fiyat ve konut satışlarındaki durgunluk gibi inşaat sektörünü yakından ilgilendiren birçok probleme rağmen Gaziantep’te inşaat yapımı bir yavaşlama dönemine girmedi. Kamuoyunda inşaat sektörünün sıkıntılı bir süreçten geçtiği yönündeki söylentilere rağmen Şehitkamil Belediyesi 2015 yılında 580 ayrın inşaata ruhsat verdi. Şahinbey Belediyesi ise 2015’te 601 inşaata ruhsat verdi. 2016’da da inşaat sayısı yılın ilk 4 ayı itibariyle düşüş göstermedi ve 2016 yılında Şehitkamil Bölgesi’nde 214, Şahinbey Bölgesi’nde de 140 inşaat ruhsatlandırıldı. 2015 yılında toplam bin 181 inşaata ruhsat verilen Gaziantep’te 2016 yılında da şu ana kadar toplam 354 inşaata ruhsat verildi.


SATIŞ DÜŞTÜ AMA SEKTÖR CANLI


Kentin çeşitli yerlerinde inşaat temellerinin ve yapımlarının sürdüğü gözlenirken, inşaat sektöründe faaliyet gösteren birçok isim de sektörün birçok olumsuz durumlara karşın canlılığını korumaya devam ettiğini söyledi. Konut satışlarında bir düşüş yaşansa da inşaat yapımının aynı hızda devam ettiğine işaret eden sektör temsilcileri konut fiyatlarında bir düşüşün yaşanmayacağı yönünde de mesajlar verdi.


İŞTE İNŞAAT SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİNİN KONUYA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERİ


SEKTÖRDE GERİLEME YOK


Güvenoğlu İnşaat yönetim Kurulu başkanı Mehmet Salih Öztürk: “Sektör çok durgun değil ama satışlar çok hareketli değil. Bizler genelde temeli atınca konutu satmaya alışkın olduğumuz için ihracat pazarımızın daralmasına bağlı olarak sanayicilerimiz daire almıyor. İnşaat yapımında bir daralma yok. Ülkenin dış pazarlar açısından yaşadığı sorunlara bağlı olarak sektörümüzde bir satış sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle çevre ülkelerde yaşanan sorunlara bağlı olarak ülke ve kent ekonomisi ister istemez olumsuz etkileniyor. Bu da bizim sanayicilerimizi doğal olarak olumsuz etkiliyor. Konut satışları bu yüzden eski hareketliliğinde olmasa bile sektörümüz canlılığını yitirmedi. Müteahhitler biliyor ki bu süreç bir süre sonra yerini hareketliliğe bırakacak. Bu yüzden konut yapımında ve inşaat hızında bir düşüş yok. Aksine aynı hızda devam ediyor inşaatlar. Gelen yıl şehrimizdeki inşaat ruhsat sayısı ile bu yılın çok farklı olacağını düşünmüyorum. Zaten her yerde inşaat temelleri var, devam eden inşaatlar var, yeni kurulan şantiyeler var. Biz de işimize aynı şekilde devam ediyoruz ve sektörümüzün içinde bulunduğu ciddi bir sorun var diyemeyiz.”


FİYATLAR DÜŞMEZ


“Konut fiyatları geçen yıla göre düşmedi. Rutin artışın dışında çok değişiklik göstermedi. İnşaat malzemeleri geçen yıllara oranla yüzde 20 oranında arttı. Tabi bu artışın olduğu bir ortamda konut fiyatlarında bir düşüş yaşanması mümkün değil. Konutlar eskisi gibi satılmasa bile inşaat malzemeleri bu kadar zamlanmışken konut fiyatları gerilemedi. Ama çok fazla bir artış da yaşanmadı. Konut fiyatları her yıl rutin olarak zam alır. Bu yıl da rutin zam zaten oluyor ama çok fazla bir artış da yaşanmıyor.”


ŞU ANDA SIKINTI YOK AMA...


Metropol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Melih Meriç: “Şu anda olaya bir bütün olarak bakmak lazım. Sektör kendini geliştirmiyorsa ve sayılarda artış yoksa sektörde durgunluk var demektir. Nüfus ve sektöre yeni giren firmalar artıyor. 2016 yılının inşaat ruhsat sayıları 2015’te yapılan hazırlıkların neticesidir. Müteahhitler şartlarını zorlayarak inşaat yapımına devam ediyorlar. Sayılarla doğrudan bağlantı kurmak doğru olmaz. Piyasanın genel gidişatına bakmak lazım. Arsa fiyatlarının yüksek olması konut faizlerinin Türkiye genelinde yüksek olması ve düşeceği konusunda beklentilerin olmamasına bağlı olarak bir durağanlık yaşanıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde lokomotif olan inşaat sektörünü canlandırmak için Gaziantep’in ortak akıllarının bir araya gelip çözüm yollarını bulması gerekir.”


FİRMALAR FEDAKARLIK YAPIYOR


“Son 1 ay içinde inşaat malzemelerine ortalama yüzde 25 zam geldi. Gereken koşullar itibari ile zam geldi ama bu zamların makul rakamlara çekilmesi gerekir. İnsanların en temel hakkı olan barınma hakkını insanların elinden almamak lazım. Konut satışları az. Fiyatlar gerçekten çok ideal değil. Müteahhitler çarkları döndürmek adına şu anda kendi imkanları ile çarkı döndürüyorlar ve sektörü kısır bir döngüye sokmak istemiyorlar. Bu şekilde giderse önümüzdeki dönemlerde şu anda gün yüzüne çıkmayan sıkıntılar daha açığa çıkabilir.”


KONUT STOKU FAZLA


Edacan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selim Ener: “İnşaat sektörü şu anda para kazanmıyor. İnşaat ruhsatı sayılarında bir düşüş yaşanmaması inşaat sektörünün, yani müteahhitlerin fedakarlık etmesidir. Arsa fiyatları pahalı ve şu anda parayı müteahhitler değil, arsa sahipleri kazanıyor. Konut satışları oldukça durgun olmasına karşın inşaat yapımı devam ediyor. inşaat sektörü tüm sektörleri ilgilendiren lokomotif bir sektördür. Bu sektörün canlı olması diğer sektörleri de olumlu yönde etkiler. İnşaat sektöründe birçok işçi kademesi var. Bunların tamamı bu sektörden ekmek yiyor. Şu anda konut fiyatları çok yüksek değil, ama arsa fiyatları çok yüksek. Yapılan inşaatlar şehre konut stoku sağlıyor. Yani inşaatların tamamındaki konutlar satılıyor diye bir şey yok. İnşaat sektörünün canlılığını koruması için ya da daha da canlanması için arsa fiyatları düşmeli, şehir dışında yeni imar alanları açılmalı. Daire başına düşen arsa payı 50 bin TL’yi geçmemeli. Yeni açılan imar alanlarının altyapı ve ulaşımı hızlı olursa oralar da gelişecektir. Bir de konut kredisindeki banka faizleri düşmeli. Bu önlemler alınmadığı taktirde sektörümüz sıkıntılarla karşılaşabilir.”


TEK KRİTER RUHSAT SAYISI DEĞİLDİR


Sakıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sakıcı: “Çeşitli etkenlerden dolayı inşaat sektörü şu anda zayıf. Belediyelerden inşaat ruhsatlarının alınıyor olması inşaatların yapımına başlandığı anlamına gelmez. Kaldı ki ruhsat sayıları 2 milyon nüfusa sahip bir şehirde çok fazla değil. Bu rakamlar bence oldukça düşük. Sektörümüz birçok sektörü yakından ilgilendiren lokomotif bir sektör. Bu açıdan düşündüğümüzde inşaat sektörünün hareketlenmesi gerektiği kaçınılmaz bir gerçektir. Sektör şu anda atıl durumda. Arsa fiyatları yüksek, konut fiyatları 1 yıldan bu yana aynı şekilde seyrediyor. Yani ruhsat sayıları pek bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan sektörün canlılığıdır. Şu anda şehrimizde bir konut stoku mevcut. Yani konut satışı konusunda sıkıntılar var. Bu durumlar ancak sektörün canlanmasına bağlı olarak düzelecektir. Umuyoruz önümüzdeki dönemde arz ve talep dengesi sağlanır ve sektör canlanır.” 



Mahmut ÖZKILIÇ/Gaziantep Güneş Gazetesi


Geri Dön