İhale

Gaziantep'te 5 yılda 5 büyük müze yapıldı

Son zamanların parlayan yıldızı Gaziantep. Şimdi, Suriye'ye vizesiz geçiş uygulaması ile Gaziantep daha da hareketlendi

Günübirlik gelen turistler hem şehri geziyor, hem de alışveriş yapıyor. Sağlık hizmetlerini burada almak isteyen Suriyelilerin sayısı hiç de az değil.

Sessiz sedasız büyüyen, bölgenin cazibe mezkezi haline gelen Gaziantep, Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun gelecekteki en büyük şehirlerinden biri olmaya aday. Şehrin, geleceğin parlak yıldızı olacağını öngörmemiz sebepsiz değil. Yakın zamanda Türkiye'nin yaşadığı krizleri de en iyi şekilde yönetmeyi başarmış bir kent Gaziantep. Bu süreçte en az işçi çıkaran il olmayı başardı. Gaziantep'in geçen yılki ihracatı 1 buçuk milyar dolar, bu sene de aynı rakam korunuyor. Dünyanın 156 ülkesine ihracat yapmayı başaran nadir iller arasında. Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen ürünlerde ağırlığı, halı, iplik, buğday unu, yağ, şeker ve bisküvi oluşturuyor. İhracatın çoğunluğu, Irak, Suriye ve Suudi Arabistan'a yapılıyor.

Şehri bu kadar zinde tutan çok önemli bir nokta var: Ortak akıl. Bu konuda ayda en az bir toplantı yapılıyor. Şehrin valisi de, belediye başkanı da, sivil toplum örgütü temsilcileri de bu uygulamadan memnun. Şehirde yapılacak çalışmalar kurum temsilcileri ve sivil toplum örgütü üyelerine önerilirken de, sanayide farklı bir alana yatırım yapılırken de ortak akıl öne çıkıyor.

Gaziantep sanayisinin duayeni Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ekonomik krizi atlatma konusunda tecrübeli bir kent olduklarının altını çiziyor. "Bu şehir kendini yenileyerek, kabuk değiştirerek, sektörel çeşitlilik sağlayarak krizden daha az etkilenmeyi başardı." diyen Konukoğlu, Gazianteplilerin, fikirlerini saklamak yerine tartıştığını; birlik, beraberlik ve güç birliği içerisinde hareket ettiklerini ifade ediyor. Konukoğlu, "Bazı siyasetçilerimizin, 'moral bulmak istiyorsanız Gaziantep'e gidin' demeleri bizi mutlu ediyor." diyor.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de şehrin başarısında ortak aklın öne çıktığını belirtiyor. Başarının arkasında bir altyapı varlığına dikkati çeken Koçer, komşu ülkeler politikası, markalaşma konusunda çalışmalar, inovasyon çalışmaları ve Ar-Ge'de atılımın Gaziantep'e ciddi katkı sağladığına inanıyor. Başarının tesadüfi olmadığına vurgu yapan Koçer, yapılan her proje ve atılan her adımın meyvesini almaya başladıklarını dile getiriyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da Gaziantep'in tarih boyunca üretim ve ticaret merkezi olduğunu belirterek, bugünkü konumunda geçmişin büyük pay sahibi olduğunu dile getiriyor. Aslan, "Şehrimiz, tarih boyuca üretim ve ticarete önem vermiş. Bizim amacımız, yalnız Gaziantep'i değil, bölgemizi, ülkemizi, hatta komşu ülkelerin de ticareti geliştirerek bölgemizin kalkınmasına öncülük etmek." diyor.

Gaziantep'te faaliyet gösteren şirketler her yıl İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" anketinde önemli sıralarda yer alıyor. Sanko, Gülsan, İsko, Naksan, Merinos Halı, Süper Film, Şölen Çikolata, Çimko Çimento, Akteks ve Beşler Makarna gibi şirketler bu büyük anketin müdavimleri oldu.

5 yılda 5 büyük müze yapıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, görevi devraldıktan sonra şehrin küller altındaki değerlerini ön plana çıkarmak için uğraştı. Gaziantep'in bir sanayi şehri olmasının yanı sıra; kültür, turizm ve tarih şehri olması içinde büyük gayret sarf eden Güzelbey, son 5 yılda Gaziantep'e 5 büyük müze kazandırdı. Gaziantep Kalesi'ni merkez alarak kale çevresindeki tarihî eserler restore edildi, tarihî ve turistik mekanlar hizmete girdi. Şu anda yabancı turist konusunda Suriye ile yeni bir portföye sahip olan Gaziantep, yerli turist konusunda son 2 yıldır altın çağını yaşıyor. Çünkü bir taraftan müzeler, bir taraftan kale, bir taraftan da kale çevresindeki tarihî eserlerin restore edilmesi, yemekler ve tatlılar insanları Gaziantep'e bağlıyor. Yabancı turistleri çekmek için dünyanın ikinci mozaik müzesinin tamamlanmasını bekleyen yöneticiler, müzenin hizmete girmesiyle, yabancı turist sayısında artış bekliyor.

Gaziantep'in ismini ön plana çıkaran bir başka faktör de Gaziantepspor. Kırmızı-Siyahlı takım, yaklaşık 20 yıldır Süper Lig'de mücadele ediyor. UEFA Kupası'na kadar uzanan takım, Roma gibi dünya devini şehre getirmeyi başardı.

Sanayisi, kültürü, yemekleri ve tatlıları ile gündemde yer tutan Gaziantep, aynı zamanda bir üniversite şehri de. Biri devlet ikisi vakıf üniversitesi olmak üzere üç üniversite var burada. Gaziantep ve Zirve Üniversitesi eğitim hayatına devam ederken Gazikent Üniversitesi de bu sene eğitime başlayacak.
 
Sağlık turizmi de canlanıyor

Gaziantep, bölgedeki sağlık turizminin de gözde şehri. Çeşitli rahatsızlıkları bulunan Suriyeli hastalar, muayene olmak için Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma Hastanesi'ne ve ildeki özel hastanelere akın ediyor. Suriye'den Gaziantep'e gelen Suriyeli Fatma Tayyar, gösterilen ilgiden memnun. Türk yetkililerin ilgisi karşısında yabancılık çekmediğini belirten Tayyar, "Kendimi Suriye'de hissettim, benimle gayet iyi ilgilendiler. Tansiyona bağlı rahatsızlığım vardı, buranın sağlıkta iyi olduğunu duyunca, Gaziantep'e geldim. Bizimle ilgilenen herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuşuyor. Suriyeli Veddah Hamdek de Türkiye'nin sağlıkta çok iyi olduğuna dikkat çekiyor. Cihazların da ileri teknoloji olduğunu kaydeden Hamdek, hastanenin temizliğinin de dikkatlerini çektiğini ifade ediyor. Halep Sağlık Müdürlüğü'nde görevli doktor Abdürrahim Happal da Gaziantep'e bir grup hasta ile geldiğini belirtiyor. Türkiye Suriye Bölgelerarası İşbirliği çerçevesinde kabul edilen proje kapsamında, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne, Halep Bilgilendirme ve Yönlendirme Ofisi açıldığını belirten Hastane Müdürü ve Proje Koordinatörü İlyas Göğebakan, aynı ofisin benzerinin Halep'te açıldığını belirtiyor.

Kültür turizmi ile de öne çıkıyor
Gaziantep önemli bir sanayi şehri. Yatırım teşviklerini çok iyi değerlendiren halk, devlet desteği olmadan 4 organize sanayi bölgesini kurmayı başardı. Milyarlarca dolar ihracat girdisi olan şehirde 65 bin kişi istihdam ediliyor. Gaziantep, sanayisi kadar, kültürü ve turizmi ile de ön plana çıkan bir şehir. Nizip'e bağlı Belkıs köyü çevresinde yapılan mozaikler, Zeugma ismi ile ün yaptı. Buradan çıkarılan eşsiz mozaikler, Gaziantep Müzesi'nde sergileniyor. Eserlerin bir kısmı da haziran ayında açılacak Gaziantep Mozaik Müzesi'nde sergilenecek. Şehirde irili ufaklı 10'un üzerinde müze var. Bu müzelerde şehrin, kültüründen savunmasına ve el sanatlarına varıncaya kadar birçok alanda eserler bulunuyor.

Vizenin kalkması gücüne güç kattı
Yanı başındaki ülke Suriye ile vizenin kalkması da Gaziantep'i epeyce hareketlendirmiş. Artık Suriye'den günübirlik gelebilenler hem tarihî turistik yerleri geziyor, hem de alışveriş yaparak şehre bir canlılık kazandırıyor. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, vizesiz geçişin bölge ticaretini çok olumlu etkilediğini dile getiriyor. "Suriye ile sınır ticaret anlaşmamız da var. Vizenin kalkması, ilişkilere hem sosyal ve kültürel anlamda hem de ekonomik anlamda çok büyük katkı sağlıyor." derken Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, vizesiz geçişin esnafa büyük kolaylık sağladığını söylüyor. Bu sayede karşılıklı ticaret yapan esnaf sayısının önemli oranda artacağını belirten Küsbeoğlu, şunları dile getiriyor: "Son dönemde Halep ve Gaziantep esnaf odaları birlikleri arasında değişik alanlarda işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Vizenin kalkması bu çalışmalarımızı hızlandırdı. Bugüne kadar vize ile uğraşmak istemeyen esnaf, sınır ticaretine yönelmiyordu. Ancak bundan sonraki süreçte her iki ülkeden de karşılıklı ticarette artış gözleniyor. Bu Gaziantep'in ticaretini canlı tutuyor."
Adem Yılmaz/Zaman