29 / 04 / 2024

Gaziantepte hafif raylı sistem Şubat 2011de hizmette!

Gaziantepte hafif raylı sistem Şubat 2011de hizmette!

Asım Güzelbey, Hafif Raylı Sistem Projesi’nin 11 kilometrelik birinci etabına ilişkin inşaat, sinyalizasyon, elektrofikasyon ve vagon işlerinin tamamlandığını belirterek, 9 vagonla deneme seferleri yapıldığını söyledi



Gaziantep’te hafif raylı sistemle yolcu taşımacılığına Şubat 2011’de başlanacağı bildirildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hafif Raylı Sistem Projesi’nin 11 kilometrelik birinci etabına ilişkin inşaat, sinyalizasyon, elektrofikasyon ve vagon işlerinin tamamlandığını belirterek, 9 vagonla deneme seferleri yapıldığını söyledi.

Güzelbey, raylı sistemle yolcu taşımada bir miktar geç kaldıklarını ifade ederek, "Projemiz gecikti, gecikme bürokratik zorluklar ve kentimiz için en güzel olanı yapma çabamızdan kaynaklandı" dedi. Proje kapsamında yer alan depoların yapımı için gerçekleştirdikleri ihalenin, ihalede ikinci olan firmanın Kamu İhale Kurumu’na (KİK) yaptığı itiraz nedeniyle geç sonuçlandığına dikkati çeken Güzelbey, şu bilgileri verdi:

"Türkiye hukuk devletidir, hukuka hepimiz saygılıyız. Firmanın hukuk çerçevesinde KİK’e yaptığı itirazı saygıyla ve anlayışla karşılıyoruz. KİK’in de işini ciddi yaptığına inanıyoruz. Ama ihalede ikinci olan firmanın KİK’e yaptığı itiraz bizi işimizi yapmaktan 3-4 ay geri koydu. Ama KİK ihaleye sonuçlandırdı, itirazı haksız buldu, itirazcı firmayı evraklarındaki eksiklik nedeniyle ihraç etti.

Sonuçta KİK bizim yaptığımız ihalenin doğruluğunu onayladı ama bu 4 ay zamanımızı aldı. Ama olsun ’geç olsun güç olmasın’ diye bir söz var, gecikme de olsa yeniden işimizi yapmaya başladık ve depolarımızın yapımı tamamlanmak üzere. Bir de durakların yapımında geciktik. Bu da durakları reklam karşılığı yap-işlet-devret modeliyle yaptırmamızdan kaynaklandı. Şu anda durakların yapımı hızlı bir biçimde sürüyor, 15 Ocak 2011’e kadar tamamlanacak ve bize teslim edilecek."

-RAYLARA ÇİM DÖŞENECEK
Asım Güzelbey, Hafif Raylı Sistem Projesi’nde bazı değişiklikler de yaptıklarını, projeye ilişkin yaşanan gecikmede bu değişikliklerin de payının olduğunu vurgulayarak, "Örneğin raylara çim döşemeye karar verdik" diye konuştu. Raylara çim döşenmesi işine ilişkin ihaleye yaptıklarını ve ihaleyi bölgelerinde faaliyet gösteren bir firmanın kazandığını ve çalışmalarına başladığını dile getiren Güzelbey, şunları söyledi:

"Raylara çim döşeme işi başlangıçta yapılması öngörülen işler arasında yoktu. Projeye sonradan eklediğimiz çimlendirme çalışmamızın kent estetiğine olumlu etkisinin olacağını, kentimizi daha güzel yapacağına inanıyoruz. İhaleyi alan firma çimlendirme işini gece de yapabileceğini ifade etti, ama biz gece yapılan işin iyi olmayacağını düşünerek kabul etmedik. Firma çimlendirme çalışmasını 31 Ocak 2011’e kadar tamamlayacak. Biz proje kapsamındaki tüm işlerin bitirilmesinin ardından yolcu taşımaya başlamamızın daha doğru olduğuna inandık. Böyle olunca da yolcu taşımacılığına başlamamız gelecek yılın Şubat ayının 15’ini bulacak. İşin en iyisini yapma adına yaşadığımız gecikmeden dolayı vatandaşlarımızın bizi anlayışla karşılayacağına inanıyoruz. Raylı sistemle yolcu taşımaya Şubat 2011’de başladığımızda dahi projeyi 2 yıldan az bir sürede tamamlamış olacağız. Bu işi 10-15 yılda tamamlayan kentlerin olduğunu da biliyoruz."

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hafif Raylı Sistem Projesi’nin kent için çok önemli olan ulaşım sorununu çözmekle kalmayacağını vurgulayan Güzelbey, projenin aynı zamanda Gaziantep’e yeni bir vizyon kazandıracağını anlattı.Güzelbey, Hafif Raylı Sistem Projesi’nin ilk etabının Gaziantep Üniversitesi-İstasyon arasında gerçekleştirildiğini, diğer etaplarıyla kent merkez ile Karataş Mahallesi, Gazikent, Küçük Sanayi Sitesi, Zeytinli Mahallesi, 8 Şubat Mahallesi, toplu konut uygulamalarının da bulunduğu Beylerbeyi Mahallesi ve Organize Sanayi Bölgesi’ni de raylı sistemle taşımacılık hizmetine dahil etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
AA


Geri Dön