Kentsel Dönüşüm

Gaziosmanpaşa'da kamulaştırma için tebligatlar gönderilmeye başladı!

Gaziosmanpaşa Belediyesi, Bakanlar Kurulu'nun kendisine verdiği "Acele Kamulaştırma" yetkisiyle ilk tebligatını gönderdi. Gaziosmanpaşa'da acele kamulaştırma kararına 870 aile dava açmıştı.

Bakanlar Kurulu'ndan 10 Nisan 2016 tarihinde hukuksuz bir şekilde "Acele Kamulaştırma" yetkisi alan Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilk tebligatı Mürşit Sepetçi adlı yurttaşa gönderdi. 


'YETKİYİ KULLANMAYACAĞIZ' DEMİŞTİ! 

AKP'li Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, "yetki aldık, ama kullanmayacağız" demişti. Gaziosmanpaşa'daki Bağlarbaşı mahallesinde oturan Mürşit Sepetçi'ye ulaşan 8 Haziran tarihli tebligatta ise "6306 sayılı yasa kapsamında yapılacak işlemlere ilişkin görüşme yapılmak üzere hak sahipliğini gösteren evraklarla birlikte Belediye Başkanlığımıza en geç 7 gün içinde müracaat etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde 'Riskli Alan' sınırlarında bulunan taşınmazların Acele Kamulaştırılması hususunda alınan yetki gereğince işlemlere başlanacaktır" ifadeleri kullanıldı. 


Aydınlık'a konuşan Mürşit Sepetçi belediyenin aldığı "Acele Kamulaştırma" kararına karşı 870 ailenin dava açtığını belirtti. Sepetçi şöyle konuştu: "2013 yılında Gaziosmanpaşa Belediyesi, kentsel dönüşüm adı altında bir maceraya girişti. Yapılmak istenen bu rantsal dönüşüme karşı biz mahalleliler büyük bir mücadele başlattık. Davalar açtık ve kentsel dönüşümü mahkeme kararları ile durdurduk. 


Mahkemelerden umduğunu bulamayan belediye şimdi de 'Acele Kamulaştırma' kararı çıkarttı. Biz de onlara dava açtık." Mücadelelerine örgütlenerek devam edeceklerini vurgulayan Sepetçi sözlerini şöyle sürdürdü: "Yolumuza kazanarak gidiyoruz. Belediyenin elinde bir dayanağı yok. Burada rant kavgası var. Biz hukuki anlamda her yola tekrar başvuracağız. Resmi kavgamız devam edecek. Korkmuyoruz. Evlerimizi vermeyeceğiz. Biz evlerimizi tırnaklarımızla kazıya kazıya aldık. Kimsenin rantına peşkeş çekmeyeceğiz." 


Aydınlık




Haber Gazetemistanbul'da şu şekilde yer aldı...



Bakanlar Kurulu kararıyla Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne verilen 'Acele Kamulaştırma' yetkisi Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki evlere gelmeye başladı. Önceki gün gönderilmeye başlanan tebligatların 17 eve daha gönderilmesi bekleniyor. Konu ile ilgili vatandaşları bildiren Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi üyeleri birlik ve beraberlik olunması gerektiğinin altını çiziyor.


Kentsel Dönüşüm nedeniyle mağdur olacağını düşünen Yenidoğan sakinleri Bağlarbaşı Mahallesi'nde aynı durumda olan insanların yanında olduğunu göstermek için bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Evine 'Acele Kamulaştırma' tebligatı gelen Sepetçi Ailesi'nin evi önünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Yenidoğan Mahalle Sorumlusu Sadık Türkoğlu, "Ailelere tebligatlar gelmeye başladı. Gündem çok sıcak Bağlarbaşı mahallemizde Acele Kamulaştırma'ya yönelik evlerinize mektupların gelmeye başlamasından itibaren Yenidoğanlılar olarak sizlerin yanınızda olduğumuzu göstermek için buradayız. Bir an önce ne gerekiyorsa yamaya hazırız. Beklemekte bir çıkış değil bir hareket yapmamız lazım. Bugün bize ise yarın bize. Ner kadar birlikteliği sağlayabilirsek o kadar ses çıkartabiliriz" dedi.


Süreç olumlu işler

Sürecin olumlu işlemesi için birlik ve beraberliğin olması gerektiğini söyleyen ancak bu birlik ve beraberliği Bağlarbaşı Mahallesi'nde göremediğini söyleyen Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Dönem Sözcüsü Korkmaz Aslan, "Dava açıyoruz biz. Önemli olan sizlerin de bize destek verip vermeyeceğidir. Ama dava açmakla iş bitmiyor. Birlik beraberliğin az olduğu Bağlarbaşı'nda bu karar çıkarılmış. Yani bu kararın çıkarılmasının sebebi bu. Siz birlik beraberlik olursanız bu süreç daha olumlu işler. Birbirinizle iletişim halinde olmanız lazım. Mesela dava açılmasa bayramda bu ev belediyenin eline geçebilir. Yani dava açacağız. Ama birlik beraberlik olmazsa bu işi kazanmak zor" dedi.


7 gün süre ve dava hakkı

Nasıl bir süreç işlediği ile ilgili bir soruydular cevaplayan Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:"Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu ile aldığımız güçle bu kararı uyguluyoruz deniliyor. Siz 7 gün için de belediyeye gitmezseniz belediyenin mahkemeye gitme hakkı doğuyor. Belediye 7 gün içinde bu kararını kullanabilir ya da mahkemeden evinizin değerinin tespit edilmesini isteyebilir. Bu değer üzerinden de kamulaştırma bedelinin bir taksitini yatırıyor sizin adınıza siz de herhangi bir hak iddia edemiyorsunuz. Daha sonra tapuda belediyenin mülkiyeti haline geliyor burası."


Devleti indirmeyi biliriz 

Mahalle halkının mağdur olanların yanında olması gerektiğinin altını çizen Makbule Ekinci ise şunları söyledi: "Ben de babamın evi için dava açtım. Biz tek başımıza direndik. Sus, sus, sus nereye kadar. Biz bu kadar susarsak bize yazık. Kadınlar bu kadar cesaretliyiz, erkeklerimiz cesaretli değil. Benim evime silahlı adamlar gönderdiler. Biz devleti devlet yaptıysak indirmeyi de biliriz."



Gazetemistanbul