Kentsel Dönüşüm

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşüm ne durumda?

Kentsel dönüşümün ilk başladığı bölgelerden biri olan, yüzde 40’ından fazlasının şantiyeye döndüğü Gaziosmanpaşa’da dönüşüm sorunlu geçiyor. 

İstanbul’da hemen her ilçenin birinci gündem maddesi kentsel dönüşüm. Riskli yapı stokunun en yüksek olduğu ilçelerin başında da Gaziosmanpaşa geliyor. İlçenin yüzde 40’mı bulan yenileme çalışmaları, caddeleri şantiye alanına çevirmiş durumda.

Habertürk Gazetesi'nden Can Mete'nin haberine göre; 2017’nin Ekim ayında temeli atılan İslambey Mahallesi’nin yanı sıra Sarıgöl, Pazariçi, Yıldıztabya, Kazımkara-bekir, Yenimahalle, Mevlânâ ve Merkez Mahallesi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Dönüşümden en çok nasibini alan mahalle ise Bağlarbaşı. Mahallenin 1. etabında riskli alan sınırı 55 bin 527, bina sayısı 192, bağımsız birim sayısı ise 298. 2. etapta ise 103 bin 858 metrekare riskli alan, 293 bina ve 584 bağımsız birim bulunuyor. Büyük bir nüfusu ilgilendiren bu çalışmalar tepki çekiyor. Dönüşüm için evlerinden çıkarılan vatandaşlar, müteahhitlerden aylardır kira yardımı alamıyor. Biz de artan şikâyetler üzerine bölgeye giderek hem gözlem yaptık hem de bölge halkının sorunlarını dinledik.

Çalışmaların ağır ilerlemesi ve yıkılan bazı bölgelerde henüz bir hareketlilik yaşanmaması, Gazios-manpaşalılarm en önemli şikâyeti. Yaklaşık 6 ay önce evinin yıkıldığını ve henüz çalışmanın başlamadığını belirten Levent Kerimoğlu “Evimizi yıktılar ve hâlâ yenisi için çahşmaya başlamadılar” derken, Yeni Mahalle’de ikamet ettiğini belirten Gürbüz Özkan ise “Evimi belediye ile anlaşarak kira yardımı almak şartı ile verdim. 4 yıldır kiralarımız gecikmeli de olsa veriliyordu. Son 2 aydır kiralarımızı alamıyoruz” diye konuştu. Vatandaşlar, Gaziosmanpaşa’nın eski adının ‘Taştarla’ olduğunu ve İstanbul’un en sağlam zeminlerinden birine sahip olduğunu dile getirirken, buna rağmen birçok bölgenin çürük raporuyla kentsel dönüşüme dahil edildiğini söyledi.

İBB DESTEK VERDİ
İBB de Gaziosmanpaşa’da yaşanan dönüşüm problemine el attı. ÎBB Meclisi tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen, Gaziosmanpaşa’ya 320 milyon TL kaynak aktarılmasını içeren teklif, şubat ayında komisyon tarafından kabul gördü ve onaylandı. Fakat söz konusu bütçe yalnızca Yıldıztabya Mahallesi’nin dönüşüm çalışmaları için kullanılacak. Diğer mahallelerin akıbeti ise belirsizliğini koruyor.

İLÇE NELER KAZANACAK?
KENTSEL dönüşüm çalışmalarının tamamlanmasının ardından Gaziosmanpaşa’nın 30 okul, 10 sosyal 3 tesis, 5 sağlık tesisi, 3 stadyum, 16 cami, 110 bin araçlık otopark, 753 bin metrekare yeşil alan kazanması hedefleniyor.