Kentsel Dönüşüm

Gaziosmanpaşa'da riskli alan kararları iptal mi ediliyor?

Uzun süredir gündemde olan İstanbul'un çeşitli ilçelerinde Riskli Alan ilan edilen ve akabinde 1/5000 'lik planların yapıldığı açıklanan bölgelerdeki Riskli alan İmar planlarına karşı birçok dava açılmış bulunmaktaydı.

Ekiz Avukatlık Bürosu Partnerlar'ından  Av. Mehmet Ali Keser'e konuya ilişkin görüşlerini sorduk


Av. Mehmet Ali Keser Danıştay'ın, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına kararına ilişkin olarak ;


İstanbul'un çeşitli ilçelerinde Riskli Alan ilan edilen ve akabinde 1/5000 'lik planların yapıldığı açıklanan bölgelerde Riskli alan İmar planları yapılmıştır ve bizde Ekiz Hukuk Bürosu olarak bu İmar planlarına karşı birçok dava açmış bulunmaktaydık.


RİSKLİ ALAN NEDİR  ?

Öncelikle İnsanların merak ettiği soru olan Riskli Alan nedir  Sorusunu cevaplandırmak gerekirse

Riskli Alan; zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İDARE (belediye, il özel idare) tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alandır.


RİSKLİ AMA NEYE GÖRE RİSKLİ ?

Hemen akla gelen bir diğer soru da riskli Ama Neye Göre riskli sorusudur. Bu sorunun cevabını ise Danıştay kararında, gayrimenkul değeri artan bölge için alınan ‘riskli alan’ kararının soyut dayanaklarının olduğuna işaret etmiştir. Kararda, söz konusu bölgenin risk taşıdığına dair bilimsel bir raporun ortaya konulamadığı ve dosyaya sunulmadığı vurgusu yapılmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘riskli alan dosyası’na eleştiri getirilen kararda, “…Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denilerek  riskli ama neye göre riskli sorusu en doğru ve en net şekilde cevabını bulmuştur.


DANIŞTAY'IN BU KARARI EMSAL TEŞKİL EDİCİ NİTELİKTEDİR

Konuya ilişkin olarak Danıştay'ın bu  kararının oldukça önemli olduğunu dile getirmek isteriz. Söz konusu kararda, 'mülkiyet hakkına özel bir vurgu yapılmıştır. Danıştay'ın bu  Kararında, mülkiyet hakkının önemine de sıklıkla atıfta bulunularak hem Anayasa hem de uluslar arası sözleşmelerle bu hakkın koruma altına alındığına işaret edilmektedir.

 Ekiz Hukuk Bürosu olarak sürdürdüğümüz hukuk mücadelesi boyunca hep şunu ifade ettik ''Bir bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için, yönetmeliğin çok açık hükümleri var. 'Bunlar yerine getirilmeden bir bölgeyi riskli alan ilan edemezsin' diyor Danıştay. "Danıştay ayrıca, olası bir depremde riskli alan kapsamına alınan binaların nasıl bir tepki vereceğinin raporla ortaya konulması gerektiğine vurgu yapıyor. Üstelik bu raporun tartışmaya yer vermeyecek kadar net olması gerektiğine işaret ediliyor" dedi


Ancak yasanın mülkiyet hakkı konusunda özellikle Anayasa’da yer alan Mülkiyet hakkının kutsallığı ve yine Türk Medeni Kanunu Eşya Hukuku kapsamında yer alan mülkiyet hakkına yapılan ihlallerin koruma altına aldığı kısımları koruyamaması yaşadığımız büyük sorunlardan birisidir. 


HUKUKİ MÜCADELEMİZ SONUÇLANMAK ÜZERE

Söz Konusu Planlara İlişkin Olarak Ekiz Hukuk Bürosu Olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gerekli tüm İtirazlar Yapılmış ve Akabinde Plan İptali İçin İstanbul İdare Mahkemelerinde Davalar Açılmıştır.


Tam bu aşamada yapılan itirazların bir kısmı dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından; 1/5000 ölçekli Nazım imar planında değişiklik yapıldığı ilan edilmiştir.


Kentsel dönüşüm yasası kapsamında son 3 yılda önemli bir aşama kaydettiğimizi söylemek gerekmektedir. Yasanın çıkarıldığı 2012 yılından itibaren 3 yönetmelik değişikliği ve 1 Anayasa Mahkemesi iptali ile belli bir rotanın çizildiği kamuoyunda belli bir algının oluştuğu aşikardır.


Avukat Mehmet Ali KESER



Gaziosmanpaşa dönüşümünde imar planı süreci!