Ekonomi

Gazprom’dan tehdit doğal gaz sözleşmesini her an feshedebiliriz

Rusya’nın enerji şirketi Gazprom, Moldova’nın düzenli olarak ihlal ettiği doğal gaz sözleşmesine ilişkin yaptığı açıklamada sözleşmeyi her an feshedebileceklerini açıkladı. Moldova’da Ocak ayında yeterli doğal gaz temin edilememesi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.Moldova’nın doğal gaz ödemeleri açısında yapması gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği aktarılan açıklamada, “Moldova yönetimi tarafı, tedarik edilen gazın gerekli ödeme koşullarına ilişkin sözleşme hükümlerini düzenli olarak ihlal etmektedir

Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Moldova’ya bu ay ortalama günlük 5,7 milyon metreküp doğal gaz sevk edileceği dile getirildi.

Moldova’nın doğal gaz ödemeleri açısında yapması gereken yükümlülüklerini yerine getirmediği aktarılan açıklamada, “Moldova yönetimi tarafı, tedarik edilen gazın gerekli ödeme koşullarına ilişkin sözleşme hükümlerini düzenli olarak ihlal etmektedir. Aynı zamanda daha önceki yıllarda tedarik edilen doğal gaza ilişkin borçların ödenmesi konusunda henüz herhangi bir anlaşma imzalamadılar. Bu nedenle Gazprom, mevcut sözleşmeyi dilediği zaman feshetme hakkına sahiptir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Moldova Başbakan Yardımcısı Andrey Spınu ise yaptığı açıklamada, Gazprom’un Moldova’ya günlük yaklaşık 8 milyon metreküp yerine 5,7 milyon metreküp doğal gaz sevk ettiğini, Moldova’nın ise daha fazla gaza ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Moldova’da 2022 yılının Ocak ayında yeterli doğal gaz temin edilememesi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Ayrıca Rus enerji şirketi Gazprom’un dün itibariyle İtalya ve Avusturya’ya gaz akışını durdurduğunu duyurdu.

Gazprom tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Rus gazının Gazprom Еihracat sözleşmesiyle Avusturya toprakları üzerinden transit geçişi, Avusturyalı operatörün nakliye adaylıklarını onaylamayı kabul etmemesi nedeniyle askıya alındı. Sorun, Avusturya’da 2022 Eylül ayı sonlarında uygulamaya konulan düzenleyici değişikliklerle ilgili. Gazprom İtalyan müşterilerle birlikte sorunu çözmek için çalışıyor” ifadeleri yer aldı.

İtalyan enerji şirketi ENI tarafından dün yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Gazprom, Avusturya üzerinden yapılan doğal gaz akışının mümkün olmadığını belirterek, bugün için talep edilen doğal gaz miktarını temin edemeyeceğini bildirdi. Bu nedenle, bugün Tarvisio giriş noktası üzerinden ENI’ye Rus gazı arzı sıfır olacak. ENI, gaz arzının sağlanması durumunda güncelleme yapacaktır.”

Gazprom’dan yapılan son yazılı açıklamaya göre, Moldova’ya bu ay ortalama günlük toplamda 5,7 milyon metreküp doğal gaz sevk edileceği dile getirildi.