27 / 04 / 2024

Gazze'de inşa edilecek 1000 konut için anlaşma yapıldı!

Gazze'de inşa edilecek 1000 konut için anlaşma yapıldı!

 Filistin Çalışma ve İskan Bakan Yardımcısı Naci Serhan, yıkıma uğrayan Gazze'de inşa edilecek konutlar için Kahire ile anlaşma yapıldığını dile getirdi.



İsrail saldırıları nedeniyle büyük yıkıma uğrayan Gazze'de imar süreci başlıyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Filistin Çalışma ve İskan Bakan Yardımcısı Naci Serhan, kent genelinde imar çalışmaların Temmuz ayında başlayacağını dile getirdi. 

İmar çalışmalarına yönelik bilgi veren Serhan imar için  3 milyar dolara ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bakan Yardımcısı imar için gerekli olan malzemelerin İsrail'den değil Mısır'dan gelmesi için Kahire yönetimiyle anlaşma sağlandığını dile getirdi. 

Gazze de inşa edilecek 1000 konut için anlaşma yapıldı!

Mısır İstihbaratı ve Sina Ticaret ve Müteahhitlik Şirketinden yetkililerle görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren Serhan, ülkenin Gazze'nin imarı için gerekli desteği vermeye hazır olduğunu belirtti. 

Yeniden imar konusunda yabancı iş gücünden faydalanılması konusunda açıklama yapan Serhan, "Mısır, Gazze'deki işsizliğin ne boyutta olduğunun tamamen farkında, ayrıca Gazze'nin kendi gençlerinin elleriyle inşa edilmesinde de kararlıyız." dedi.

Gazze de inşa edilecek 1000 konut için anlaşma yapıldı!

Yeniden imarı için Mısır istihbaratı komisyon kurdu

Serhan, Mısır tarafından verilen mali yardımın yönetimi için Mısır İstihbarat Başkan Yardımcısı başkanlığında bir Yüksek Komisyon oluşturulduğunu dile getirdi. 

"BM, İsrail ve Filistin arasında 2014 savaşı sonrasında imzalanan "Gazze'nin Yeniden İmarı Anlaşması" (GRM) artık arkamızda kaldı." açıklamasını yapan Serhan, İsrail'in bu anlaşma nedeni ile Gazze'nin imarını engellemeye çalıştığını dile getirdi. 

Temmuz ayında imar çalışmaların başlayacağını dile getiren Serhan iki yıl içerisinde imar çalışmaların tamamlanacağını dile getirdi. Mısır ve Katar'ın karşılık olmadan imar için yardımda bulunacağını söyleyen Serhan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Umman'dan da desteklerin geleceğini dile getirdi. 

Serhan ülkelerin üzerine düşen sorumluluklarını gerçekleştirmeleri  için teşvik niteliğindeki Donörler Konferansı'nın 3 ay içinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Türkiye'nin desteği hayati önem taşıyor

Gazze'nin yeniden imar edilmesi için sadece inşaat ve yapıya ihtiyaç olmadığını dile getiren Serhan Türkiye'den destek beklediklerini dile getirdi. 

Türkiye'nin ekonomisi ve sanayideki gücüyle ön plana çıktığını ve bu alanda sağlayacakları katkıya ihtiyaçlarını olduğunu söyleyen Serhan, Türkiye'nin Batı Şeria'da kurduğu sanayi bölgeleri ve bölgenin ekonomisine verilen desteğin oldukça önemli olduğunu, Gazze'nin de buna benzer çalışmaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi. 

Gazze'de "Mısır kenti" projesi

Gazze'de ziyarette bulunan Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, ülkesinin finansmanıyla hayata geçirilecek "Mısır kenti" isimli yeni iskan projesinin temel atma işlemini 31 Mayıs'ta gerçekleştirmişti.

Projeye ilişkin bilgi veren Serhan, projenin bir noktada değil, en az 3 konumda hayata geçirildiğini ve 500 ile 1000 arasında konut inşa edilmesi için Kahire ile anlaşma yapıldığını dile getirdi. 

 Gazze de inşa edilecek 1000 konut için anlaşma yapıldı!

Konutların teslimi için açıklama yapan Serhan, Konutlar Gazze'deki ailelere iki şekilde sunulacak. Kiralık ve taksitli satış, bir de fakir ailelere hibe şeklinde olacak." şeklinde konuştu. 

Gazze'de yapılan saldırıların hasarına yönelik açıklama yapan Serhan şunları söyledi: 

"Son İsrail saldırılarında Gazze'de yıkılan 8 kat ve üzerindeki yüksek katlı binaların sayısı 30'a ulaştı, bunlardan 5'i ana gökdelenlerden oluşuyor. Tamamıyla yıkılan binaların sayısı yaklaşık 2 bin, kısmi ve hafif zarar görmüş konutların sayısı ise yaklaşık 22 bin."

Mısırlılarla öncelikli olarak yıkılan yüksek katlı binaların inşasına başlama konusunda anlaştık. Bir kerede 10 yüksek katlı bina kuracağız. Sonra diğerleri inşa edilecek ve ardından küçük konutların inşasına geçeceğiz." 

Evleri zarar gören vatandaşların zararlarının karşılacağını dile getiren Serhan şu açıklamalarda bulundu: 

"Son İsrail saldırılarında Gazze'de yıkılan 8 kat ve üzerindeki yüksek katlı binaların sayısı 30'a ulaştı, bunlardan 5'i ana gökdelenlerden oluşuyor. Tamamıyla yıkılan binaların sayısı yaklaşık 2 bin, kısmi ve hafif zarar görmüş konutların sayısı ise yaklaşık 22 bin."

Serhan, "Mısırlılarla öncelikli olarak yıkılan yüksek katlı binaların inşasına başlama konusunda anlaştık. Bir kerede 10 yüksek katlı bina kuracağız. Sonra diğerleri inşa edilecek ve ardından küçük konutların inşasına geçeceğiz." 

Çalışmalar dahilinde 1700 konutun imar edilmesinin gerektiğini söyleyen Serhan buna ek olarak önceki saldırılarda hasar gören yaklaşık 60 bin konutun onarılmadığını belirtti. 

Mısır'dan İsrail'in yeniden imarına destek!


Geri Dön