27 / 04 / 2024

IMF'nin kredi kaynaklarının artırılması için anlaşma sağlandı!

IMF'nin kredi kaynaklarının artırılması için anlaşma sağlandı!

IMF'ye üye ülkeler, yıl sonuna kadar fonun kredi kaynaklarında anlamlı bir artış yapılması konusunda anlaştı. İkinci adım olarak da IMF üyelerinin oy haklarının değiştirilmesi konusunda anlaşma yapıldı.



Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ile Uluslararası Para ve Finans Komitesine (IMFC) başkanlık eden İspanya Ekonomi ve Dijitalleşme Bakanı Nadia Calvino, Fas'ın Marakeş kentindeki IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında önemli açıklamalar yaptı.

Nadia Calvino, basın toplantısında, üyeler arasında IMF'de kotaların artırılması yoluyla finansman seviyelerinin artırılmasına ilişkin temel olarak anlaşma sağlandığını söyledi.

Yapılacak kota artışının koşullarına ilişkin detaylı bilgi vermeyen Calvino, ilgili artışın IMF'nin küresel finansal istikrarı korumasını sağlayacağını ifade etti.

İMF’NİN FİNANS GÜCÜ YÜKSELECEK

IMF Başkanı Kristalina Georgieva da İsrail-Filistin çatışmasının küresel ekonomi için bir başka belirsizlik kaynağı olduğunu ifade ederek, çatışmanın küresel ekonomi üzerindeki etkisini ölçmek için henüz çok erken olduğuna dikkat çekti.

 IMF nin kredi kaynaklarının artırılması için anlaşma sağlandı!

Kotaların artırılmasından sonra IMF'nin üyelerinin oy haklarının değiştirilmesinin "bir sonraki adım" olması konusunda anlaştıklarını bildiren Georgieva, bunun için net bir plan olması konusunda mutabık kalındığını aktardı.

Georgieva, kotada artış sağlanmasının, Kovid-19 salgını gibi başka bir ekonomik şokla karşı karşıya kalınması durumunda IMF'yi harekete geçmesi için finansal açıdan çok daha güçlü hale getireceğini belirtti.

YOKSUL ÜLKELERE 3 MİLYAR DOLAR EK KREDİ

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yaptığı yazılı açıklamada ise Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Vakıf Fonunun (PRGT) 3 milyar dolar yükseltilmesi hedefine ulaştıklarını ifade etti.

Düşük gelirli ülkelerin imtiyazlı koşullarda kullandıkları PRGT kredilerinin, Kovid-19 salgınından bu yana beş kat artış göstererek 30 milyar dolara yükseldiğini belirten Georgieva, yaklaşık 30 ülkenin kredileri kullandığını söyledi.

Ülke ekonomisinin büyüklüğüne göre ayarlanan IMF kotaları, bir ülkenin IMF'ye ne kadar fon sağlaması gerektiğini, oy gücünü ve alabileceği azami kredi miktarını ortaya koyuyor.

Ekonomileri Batılı gelişmiş ülkelere göre önemli ölçüde daha hızlı büyüyen Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler, artan ekonomik ağırlıklarını yansıtacak şekilde uzun süredir kotaların yeniden belirlenmesi konusunda çağrıda bulunuyordu.

ABD yaklaşık yüzde 17,43 ile IMF kotalarının en büyük payına sahip bulunurken, küresel ekonomik üretimin yaklaşık yüzde 18'i oluşturan Çin'in payının yalnızca yüzde 6,40 olması tartışma yaratıyordu.

 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön