28 / 04 / 2024

Turizmde kadın istihdamının artırılması için 110 milyon Euro destek verilecek!

Turizmde kadın istihdamının artırılması için 110 milyon Euro destek verilecek!

Turizmde kadın istihdamının artırılması için adım atan Kültür ve Turizm Bakanlığı, hazırladığı Turizm Sektöründe Kadın İstihdamının Desteklenmesi projesiyle sivil toplum örgütlerinin çalışmalarına 10 milyon avro hibe verecek.



Kültür ve Turizm Bakanlığının 10 milyon avro bütçeli AB projesiyle turizmde kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar desteklenecek.


AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlığın Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Turizm Sektöründe Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"yle kadınlara turizm sektöründe hem daha çok iş alanı açılacak, hem de nitelikli işlerde çalışmalarına imkan sağlanacak.


Avrupa Birliğinin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı programı kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yürütülen 10 milyon avro bütçeli projenin, 2015 yılından itibaren uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. 


Projeyle sosyo-ekonomik düzeyi ülke ortalamasının altında bulunan bölgelere öncelik verilerek, kadınların işgücü piyasasına katılımına mani olan sosyo-kültürel engellerin aşılması, istihdama erişimlerinin desteklenmesi ve eğitim yoluyla kadınların turizm sektöründe istihdam edilebilirliklerinin artırılması amaçlanıyor.


Projeyle, Türkiye'de turizm sektöründe kadının yerini belirlemeye yönelik bir araştırma ve eğitim faaliyetleri düzenlenecek.


Çatı niteliği taşıyan "Turizm Sektöründe Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" kapsamında, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin de proje amacı doğrultusundaki çalışmalarına hibe verilecek. 


-Turizmde kadın


Turizmde kadınlar daha çok "turistik ürün" oluşturulmasında boy gösteriyor. Beypazarı, Safranbolu gibi tarihi dokusunu koruyan yerlerde hem geleneksel ürünlerin turizme kazandırılmasında hem de üretilmesi kolay ve bireysel işletmeye dönüştürülebilecek ürünlerin pazara sunulmasında kadınlar çok büyük bir rol oynuyor.


Kadınların el üretimindeki varlığı, turistik işletmelere, acentelere gelindiğinde geri plana düşüyor. Turistik işletmelerde kadınlar en çok kat görevlisi olurken, yönetim ve sunum gibi nitelikli işlerde pek yer almıyor.


-İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi


Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaklaşık 7 milyon 559 bin avro bütçeli "Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi"ni de hayata geçirmişti.


Sektörün insan kaynağının hem çalışan hem işveren düzeyinde niteliklerinin yükseltilmesi amaçlanan proje kapsamında, sektörün "İşçi ve İşveren" profilini ortaya koyacak "Sektörel İşgücü Araştırması" gerçekleştirilecek.


Turizmde dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girmeyi başaran Türkiye'de, turizm sektörünün işgücü araştırması en son 1992 yılında yapılmıştı.


Aradan geçen 22 yılda güncellenmemesi sektörde büyük bir eksikliğe neden olan işgücü verileri, hem üniversiteler hem sektör için büyük önem taşıyor. 


AA


Geri Dön