02 / 05 / 2024

Gebze'de afetlerde hızlı müdahale için Kara Kutu hazır: Bina bilgileri, kadastro planları kurtarma için kullanılabilecek

Gebze'de afetlerde hızlı müdahale için Kara Kutu hazır: Bina bilgileri, kadastro planları kurtarma için kullanılabilecek

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde olası afetlere hazırlıklı olunması için hazırlanan "Kara Kutu" isimli veri depolama sistemi sayesinde vatandaşlar, belediye ve haberleşme hizmetlerinden 48 saat boyunca kesintisiz faydalanacak ve yıkım anında hızlı müdahale ve yönlendirme yapılabilecek. İşte detaylar...



Gebze Belediyesince deprem, sel gibi olası afetlerde hizmet ve iletişim konusunda ortaya çıkabilecek aksaklıkların engellenmesi amacıyla tüm belediye verilerinin toplandığı depolama sistemi hayata geçirildi.

Lityum iyon aküler sayesinde 48 saat hizmet sunacak sistemin bozulması ya da afet sebebiyle yok olması durumunda açık arazide kurulan mobil yedeklemesi anında devreye girebilecek. 

İlçedeki 36 noktaya radyolink (iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim için kurulan düzenek) sistemle veri depolama merkezinden yararlanan vericiler konuldu. Böylece, AFAD tarafından belirlenen 71  toplanma bölgesinde internet hizmeti sürecek. 

Gebze de afetlerde hızlı müdahale için Kara Kutu hazır: Bina bilgileri, kadastro planları kurtarma için kullanılabilecek

HER TÜRLÜ KÖTÜ SENARYOYA KARŞI MOBİL İKİZ YAPILDI 

Bütün binalara ait bilgilerin, kadastro planlarının ve evrakın saklandığı sistem, olası afette yıkım olması halinde ekiplere hızlı müdahale ve yönlendirme konusunda destek de sağlayacak. 

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve deprem veya farklı afetler olduğu anda kurumların bir anda hizmet veremez duruma geldiğine dikkat çekti. 

Bunun yaşanmaması için veri akışının kesintisiz hale gelmesi gerektiğini düşündüklerine dikkat çeken Zinnur Büyükgöz, "Bu aslında veri merkezi ama bu özelliğini nasıl güçlendireceğiz diye düşündüğümüzde şöyle bir hedef koyduk. Burasını kendisini statik yönden koruyacak şekilde yüksek güvenilirlik seviyesine yükselttik" dedi ve her türlü kötü senaryoya karşı yok olduğunu düşünerek mobil ikizinin yapıldığını, onların da açık alanda mobil sistemde korunduğunu aktardı. 

Gebze de afetlerde hızlı müdahale için Kara Kutu hazır: Bina bilgileri, kadastro planları kurtarma için kullanılabilecek

Merkezin devre dışına çıkması halinde mobil sistemin devreye gireceğine vurgu yapan Büyükgöz, açıklamasında bunun deprem olduktan sonra Gebze Belediyesinin hiçbir verisinde kesinti olmayacağı anlamına geldiğinin altını çizdi. 

Büyükgöz, "Tüm verileri kullanmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte 36 noktaya radyolink sistemle bu merkezden beslenen vericiler koyduk. AFAD'ın 71 toplanma bölgesinde kesintisiz haberleşme sistemi sürecek" açıklamasında bulundu. 

Büyükgöz, bu sistemin aküleri lityum iyon olduğu için 48 saat süresince hiçbir kesintiye maruz kalmadan hizmet sağlayacağını aktardı. "Dolayısıyla diğer enerji teminini de o süre içerisinde gerçekleştirmiş olacağız. Bununla birlikte haberleşmeyi kesintisiz sürdüreceğiz" diye konuştu ve böylecek toplanma bölgelerinde ihtiyaçların karşılanacağını söyledi. 

Gebze de afetlerde hızlı müdahale için Kara Kutu hazır: Bina bilgileri, kadastro planları kurtarma için kullanılabilecek

ÇÖKEN BİNA VARSA MİMARİSİ VERİLECEK VE KURTARMA ÇALIŞMALARI YÖNLENDİRİLECEK 

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Hatay'a yolladıkları mimarların, deprem bölgesinde yıkılan binaların şemasını çıkarıp kurtarma konusunda hızlı sonuç alınmasına katkıda bulunduğunu belirtti. 

Zinnur Büyükgöz, konuya ilişkin açıklamasında " Şu anda Gebze'de bütün ruhsatları e-imar üzerinden veriyoruz. Dolayısıyla bütün binaların mimari kayıtları elimizde bulunuyor. Olası bir deprem anında süratle çöken bina varsa mimarisini oradaki kişilere vererek, kurtarma çalışmalarını yönlendirmeyi sağlayacağız" bilgilerini verdi ve bunun bile deprem anında hem kurtarma hem de daha hızlı sonuç alma açısından büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı. 

İstanbul'da deprem riski en çok hangi ilçe ve mahallelerde? AFAD açıkladı: Fay hattı haritasına göre en riskli yerler! 

İstanbul'da lüks konutlarda rant yarışı!

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?


Geri Dön