28 / 04 / 2024

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?

Yeni kentsel dönüşüm kanunuyla 'rezerv alan' tartışması başladı. Artık kent içindeki bölgelerin de rezerv alan ilan edilebilecek olması kafaları karıştırdı. Yani Kadıköy'de, Üsküdar'da, Fatih veya Bakırköy gibi merkez ilçelerde sokaklar, mahalleler rezerv alan olabilir mi? İşte detaylar...



Yeni kentsel dönüşüm kanunuyla beraber bir tartışma başladı. Söz konusu kanunda, ‘rezerv alan’ tanımının değişmesi endişeleri beraberinde getirdi. Yeni kanuna göre artık kent içindeki alanlar da rezerv alan ilan edilebilecek.

Peki bu ne demek? Yani İstanbul’dan örnek verecek olursak örneğin Kadıköy’de, Fatih’te, Üsküdar’da ve bunun yanı sıra, Bakırköy’de sokaklar ya da mahalleler rezerv alan ilan edilebilecek mi? Orada yaşayan vatandaşlar da başka yere mi gönderilecek? Tartışma bu çerçevede başladı Bu durum, İstanbullularda da bir kaygı yarattı.

Habertürk’ten Esra Toptaş, konuya ilişkin bir yazı kaleme aldı. Kentsel dönüşüm yasasının TBMM’de kabulü ve Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla beraber Toptaş’a da çok sayıda soru geldi. Bu kapsamda, İstanbul Kadıköy’den gelen bir soru şu şekilde: “Esra Hanım, Moda’da annemden kalma bir konutum var. Başka da bir gayrimenkulüm yok. Şimdi bu yeni kanunla beraber benim mahallem rezerv alan ilan edilirse ne olacak? Bana da iş dışında bir ilçede konut mi verilecek?”

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?

“Bu şekilde onlarca soru aldım. Anladım ki kafalarda soru işaretleri ve tedirginlikler var” diyen Toptaş, bu soruları AK Parti İstanbul Milletvekili ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Demir’e yöneltti. Toptaş, “Mustafa Demir, bu kanunun hazırlık aşamasını yakından bilen bir isim. Aynı zamanda da eski Fatih Belediye Başkanı…” dedi.

Topta, Demir’e şu soruyu sordu: “Daha önce rezerv alan, il dışındaki bölgeler için kullanılan tanımdı. Fakat yeni kanuna göre kent içindeki alanlar da rezerv alan olabilir. Bu ne demek? Yani kentin göbeğinde Kadıköy’de, Üsküdar’da, Bakırköy’de ve aynı zamanda, Fatih’te rezerv alan ilan edilecek sokaklar ve mahalleler olabilir mi?”

Demir, şu şekilde cevap verdi: “Meskun mahal alan içindeki rezerv alan demek boş alan anlamına geliyor. Yani yapıların olmadığı bölgelerden söz ediyoruz. Bir sokağın ya da mahallenin olduğu alan rezerv alan olamaz.”

İstanbul’da rezerv alan tartışması! Şehir içinde rezerv alan olacak mı?

"RİSKLİ YAPI DEĞİLSE KİMSE DOKUNAMAZ"

Toptaş’ın “Peki, diyelim ki boş bir alan var kent içinde. Fakat o alanın içinde de az da olsa bina var ne olacak o binalara?’ sorusuna Demir, “Rezerv alan ilan edildiği zaman içinde binalar bulunuyorsa ve riskli yapı da değillerse kimse onlara karışamaz. Rezerv alan ilan ettiğiniz zaman hepsiyle beraber tasarrufta bulunamazsınız. Kimsenin taşınmazına dokunulamaz. O binalar depreme dayanıklıysa kimse dokunamaz” cevabını verdi.

İSTANBUL’DA NERELER REZERV ALAN OLUR?

Toptaş, son olarak, “İstanbul’da merkez ilçelerde, rezerv alan ilan dilebilecek bölgeler var mı? Tespitler yapıldı mı? Mesela hangi ilçelerde?” şeklinde bir soru yöneltti. Mustafa Demir ise soruya şu cevabı verdi: “Kentin göbeğinde, merkez ilçelerde rezerv olabilecek yer bulunmuyor. Kadıköy’ün merkezinde Fatih’te Üsküdar’da rezerv alan yok.”

Uluslararası 39 mimar Hatay ve Adıyaman’ın yeniden tasarımı için çalışacak!

O ilde kiralık sıfır dairelerin fiyatı 6 bin TL’ye kadar düştü!İnternetten konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem! Bunu yapmayanlara tam 100 bin TL ceza!


Geri Dön