28 / 04 / 2024

İnternetten konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem! Bunu yapmayanlara tam 100 bin TL ceza!

İnternetten konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem! Bunu yapmayanlara tam 100 bin TL ceza!

Konut ve otomotiv piyasasında sahte ilanlar vererek fiyatları artıran kişilere karşı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) zorunlu hale getirildi. EİDS'ten doğrulama yapmayan kişiler artık internetten ilan veremeyecek. Gerçek dışı bilgi beyan eden kişilere de 100 bin TL'ye kadar para cezası veril



Konut ve ikinci el araçlarda fahiş fiyatların önüne geçecek yeni ilan düzenlemesi 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

Düzenleme doğrultusunda, ilan platformlarına üyelikten veya ilanın yayınlanmasından önce ilan vermek isteyenlerin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını, tüzel kişinin ünvan ve telefon numarasını teyit etme zorunluluğu getirildi.

İnternetten konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem! Bunu yapmayanlara tam 100 bin TL ceza!

SAHTE BİLGİ VEREN 100 BİN TL CEZA

İlanı yayınlamadan önce ilgili taşıtın veya taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilgili araç ya da gayrimenkul sahibi tarafından yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülüğü de devreye girdi.

Bahsi geçen düzenlemelerle elektronik ortamda hizmet sağlayan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının engellenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi amaçlanırken, düzenleme çerçevesinde gerçeğe aykırı verilen her bir ilan için ilan veren kişiye 10 bin ila 100 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak.

İnternetten konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem! Bunu yapmayanlara tam 100 bin TL ceza!

YENİ SİSTEME E-DEVLET ŞİFRESİYLE GİRİŞ YAPILABİLECEK

Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nden (EİDS) başkalarına ait araç ya da gayrimenkullerin satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayanlarca, yeni üyeliklerde üyelik müracaatında bulunan, mevcut üyeliklerde ise ilk ilan girişi öncesinde ilan vermek isteyen ilan sahibinin kimlik ve yetki doğrulaması yapılmasına imkân verecek.

Sisteme ilk aşamada e-Devlet şifresi ile girilecek. Yeni düzenleme ile beraber emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları aracı ya da gayrimenkulü ilana koyabilecek.

Kahramanmaraş’ta konut sevinci! 2 bin 94  TOKİ  konutunda sona gelindi!

Bodrum’da kaçak yapılara geçiş yok! Kaçak yapılara beton veren firmalar ifşa edilecek!

Prefabrik ev fiyatları belli oldu! 2+1, 3+1, 55 m2, 59 m2, 79, 81 metrekare evler ne kadar?


Geri Dön