15 / 05 / 2024

Gecekondu sahibine 240 ay taksitle konut!

Gecekondu sahibine 240 ay taksitle konut!

Kentsel dönüşüm alanları'yla ilgili yasa tasarısı yeniden gündeme geliyor



Özellikle Sulukule'deki uygulama nedeniyle büyük tepki çeken 'kentsel dönüşüm alanları'yla ilgili yasa tasarısı yeniden gündeme geliyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2006'da Meclis'e sunulan ancak seçimin araya girmesiyle kadük olan Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı'nı tekrar gündeme getiriyor. Bakanlık, yeni taslağı Başbakanlığa sundu. Bu arada Belediye Kanunu'nun "kentsel dönüşüm ve gelişim alanları" ile ilgili maddesinde de değişiklik öngören düzenleme Meclis'te komisyonda bulunuyor. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın daha geniş kapsamla hazırladığı yasa taslağının geri çekilmesi söz konusu olabilecek. Bakanlığın Başbakanlığa gönderdiği taslağa göre, "afet tehlike ve riski altındaki alanlar", "kentsel ve teknolojik risk alanları", "fiziki, ekonomik ve sosyal çöküntü alanları", "sosyal ve teknik altyapının yetersiz olduğu alanlar" ile "özgün kimliğin korunarak niteliğinin geliştirilmesi amaçlanan alanlar" dönüşüm kapsamında yer alacak. Söz konusu alanların iyileştirme, tasfiye, yenileme gibi yöntemlerle "planlı, düzenli, sürdürülebilir ve yaşanabilir çevrelere" dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Zorunluluk içermiyor

Tasarıya göre, öncelik tapu tahsis belgesi olup tapuya dönüştürülmesi mümkün olmayan veya tapu tahsis belgesi iptal edilip barınacak başka konutu bulunmayan gecekondu sahiplerinde olmak üzere, barınacak başka konutu olmayıp dönüşüm alanı sınırları içinde 12 Ekim 2004'ten önce gecekondu sahibi olanlar ile en az 2 yıl öncesinden dönüşüm alanı sınırı içinde kesintisiz ikamet edenlere, durumlarını belgelendirmeleri halinde, dönüşüm alanı içinde veya dışında "sosyal konut" verilebilecek. Konutların bedeli, 20 yılı aşmamak üzere taksitlendirilecek. "Sosyal konut" ile ilgili hüküm "zorunluluk" içermiyor, dönüşüm projesinin imkanları çerçevesinde uygulama yapılacak. Dönüşüm alanı sınırının kesinleşmesinden itibaren 3 yıl içinde, dönüşüm amaçlı imar ve parselasyon planı işlemleri bitirilecek. Düzenleme, dönüşüm alanlarındaki uygulamayla ilgili idareye ve TOKİ'ye yetkiler öngörüyor, Bakanlığa da denetim alanında sorumluluk getiriyor.
Vatan

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

2004 yılından önce gecekondusu olana 240 ay taksitle ev  

Bayındırlık Bakanlığı 2006 yılında Meclis'e sunulan Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı'nı tekrar gündeme getiriyor. 

Başbakanlığa sunulan taslakta, tapu tahsis belgesi olup tapuya dönüştürülmesi mümkün olmayan veya tapu tahsis belgesi iptal edilen gecekondu sahiplerine, dönüşüm alanı sınırları içinde 12 Ekim 2004'ten önce gecekondu sahibi olanlar ile en az 2 yıl dönüşüm alanında ikamet edenlere, konut verilebilecek.

GEÇİCİ KİRA YARDIMI YAPILACAK

Konutların bedeli, 20 yılı aşmamak üzere taksitlendirilecek. İdare veya TOKİ, anlaşma çerçevesinde, dönüşüm projesi tamamlanıncaya kadar Ev sahiplerine, geçici konut tahsisi veya kira yardımı yapacak. Gecekondulaşmanın önüne geçmek için hazırlanan taslakla dönüşümün gerçekleşmesi için gereken kaynak da Maliye Bakanlığı'nca bütçeden karşılanacak.
Star Gazetesi


Gecekondu sahibine taksitle ev...

En son 2006 yılında gündeme gelen Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı Başbakanlığa sunuldu.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2006'da Meclis'e sunulan ancak seçimin araya girmesiyle kadük olan Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısını tekrar gündeme getiriyor. Bakanlık, yeni taslağı Başbakanlığa sundu. Taslağa göre, dönüşüm alanı sınırı Bakanlar Kurulu onayıyla belirlenecek ve dönüşüm alanı sınırı, 5 hektardan küçük olmayacak.

ANLAŞMA OLMAZSA KAMULAŞTIRILACAK

Dönüşüm alanı sınırının kesinleşmesinden önce inşası devam edenler dahil bütün yapım faaliyetlerine son verilecek. Dönüşüm projesi en fazla 5 yıl içinde tamamlanacak. Öncelik, tapu tahsis belgesi olup tapuya dönüştürülmesi mümkün olmayan veya tapu tahsis belgesi iptal edilip barınacak başka konutu bulunmayan gecekondu sahiplerinde olacak. Dönüşüm alanı sınırları içinde 12 Ekim 2004'ten önce gecekondu sahibi olanlar ile en az 2 yıl öncesinden dönüşüm alanı sınırı içinde ikamet edenlere dönüşüm alanı içinde veya dışında `'sosyal konut'' verilebilecek. Konutların bedeli, 20 yılı aşmamak üzere taksitlendirilecek. Dönüşüm alanlarındaki mevzuata uygun yapıların boşaltılması ve yıkılarak kaldırılmasında `'anlaşma yolu'' esas olacak. Anlaşma sağlanamadığı takdirde, gayrimenkul kamulaştırılacak.
Bugün


Geri Dön