29 / 04 / 2024

Gecekondulara zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Gecekondulara zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Dask (Zorunlu Deprem Sigortası) sahipleri, depremin evlerine verdiği maddi zararı hızlı ve kolayca giderme olanağı yakalıyor. Peki, gecekondulara zorunlu deprem sigortası yapılır mı?



Gecekondulara zorunlu deprem sigortası yapılır mı?

Dask yani Zorunlu Deprem Sigortası devlet tarafından sunulan bir güvence sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sigorta, konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor.


Evlerinin ve ailelerinin geleceğini güvence altına almak isteyen konut sahipleri, en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek sigortalarını yaptırabiliyor. Konut ve kimlik bilgilerini beyan eden herkes poliçe sahibi olabiliyor. 


Yıllık olarak düzenlenen poliçelerin prim tutarları konutun yapı tarzına, brüt yüz ölçümüne ve bulunduğu bölgenin deprem riski derecesine göre hesaplanıyor.


DASK, her yıl yapı maliyetlerindeki artışa bağlı olarak azami teminat limiti belirleniyor. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 150 Bin TL olarak belirlendi. Bu oran 2015'te değişmedi. 


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler üzerinde ve Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında belirlenen koşullara uyan binalar üzerinde yapılabiliyor. 

Gecekondu niteliğindeki konutların tapusu olmadığı için  Zorunlu Deprem Sigorta poliçesi düzenlenemiyor. 


Ancak, Hazine arazisi üzerinde bulunmamak şartıyla, tapusu bulunan gecekondulara DASK düzenlenebiliyor.


Arsa tapulu konutlar DASK kapsamında mıdır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön