01 / 05 / 2024

Geçen yıl evini satanlar dikkat! 1 Nisan'a kadar bunu yapmayana ceza var!

Geçen yıl evini satanlar dikkat! 1 Nisan'a kadar bunu yapmayana ceza var!

2023'te evini satanların 1 Nisan 2024 tarihine kadar elde ettikleri kazancı beyan etmeleri gerekiyor.  İşte o beyan ile ilgili ayrıntılar... 



Gayrimenkul sahipleri için kritik döneme giriş yapıldı. 1 Nisan 2024 tarihine kadar tapu sahiplerinin dikkatle takip etmesi gereken bir süreç bulunuyor. Bu tarihten önce yapılması gereken işlemler,  vergi cezalarından kaçınma açısından oldukça büyük öneme sahip. 

Bu kapsamda, gayrimenkul satışı gerçekleştiren tüm tapu sahiplerinin, 2023 yılı içinde elde ettikleri kazancı beyan etmeleri gerekiyor. 

Geçen yıl evini satanlar dikkat! 1 Nisan a kadar bunu yapmayana ceza var!

55 BİN TL'LİK SINIRA DİKKAT 

Halk TV'de yer alan habere göre; gayrimenkul sahiplerinin 2023 yılı içinde elde ettikleri kazancı beyan etmeleri için son tarih 1 Nisan 2024 şeklinde açıklandı. Söz konusu beyannameler, yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beraber veriliyor. 

Beyan edilmesi gereken kazanç, gayrimenkulün satışından elde edilen gelir ile satın alma bedeli arasında olan fark dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu farkın 55 bin Türk Lirası'nı geçmesi halinde, aşan kısım için vergi ödemesi yapılması gerekiyor. 

Örneğin, bir gayrimenkul 2023 senesinde 1 milyon TL'ye satın alındı ve 2023 yılında 1,5 milyon Türk Lirası bedelle satıldı. Bu durumda elde edilen kazanç 500 bin Türk Lirası oluyor. 

55 bin TL tutarındaki istisna tutarı düşüldükten sonra vergilendirilecek kazanç 445 bin Türk Lirası oluyor. 

Geçen yıl evini satanlar dikkat! 1 Nisan a kadar bunu yapmayana ceza var!

BEYANNAME VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Beyanname, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesi üzerinden ya da vergi dairelerine gidilerek verilebiliyor. Beyanname süresinde beyanname verilmemesi ya da eksik beyanda bulunulması halinde vergi cezası uygulanıyor. Bu cezalar, beyan edilmeyen kazancın yüzde 100'üne kadar yükselebiliyor. 

Beyanname verirken, gayrimenkulün satın alma ve satış bedeli, tarihi ve diğer ilgili belgelerin hazır olması gerekiyor. Beyannamede herhangi bir hata veya eksiklik yapılmaması gerekiyor. 

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabiliyor. Bu süreçte doğru ve eksiksiz bilgi edinmek için vergi dairelerine de gidilebiliyor. 

Kira bedelini dövizle belirleyenler dikkat! Tam 5 sene boyunca...

Konut fiyatlarında balon var mı? 500 bin TL'nin faiz kazancı, 4 milyon TL'lik evin kira getirisinden fazla! 

Hangi banka ne kadar faiz veriyor Mart 2024? Akbank, Ziraat, Garanti, Yapı Kredi, Denizbank, Vakıfbank peş peşe açıkladı


Geri Dön