Ekonomi

Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 157 daha fazla ödüyoruz! TÜİK tarımda enflasyonu açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu tarımda enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, tarımda yıllık enflasyon yüzde 157 oldu, aylık enflasyon ise yüzde 5 arttı.TÜİK'e göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 157,89 artarken aylık artış ise yüzde 5 olarak kaydedildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi istatistiklerini açıkladı. TÜİK'e göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 157,89 artarken aylık artış ise yüzde 5 olarak kaydedildi.

Tarımda, 2022 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 108,78, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 157,89 ve on iki aylık ortalamaya bakıldığında da yüzde 79,39 artış gerçekleşti.

Tarım, hayvancılık, balıkçılık… Enflasyon hangi gruplara nasıl yansıdı?

İşte fiyatı en çok artan ve düşen ürünler…

Tarım sektörlerinde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri yüzde 2,66 oranında azalış gösterirken, tarım ve av ürünleri yüzde 4,78 arttı ve balıkçılık ürünlerinde yaşanan artış da yüzde 25,09’u buldu.

TÜİK’e göre, ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 1,02, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,94 ve canlı hayvan ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,29 oranında artış gerçekleşti.

FİYATI DÜŞEN ÜRÜNLER NELER?

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar ise sırasıyla şöyle; yüzde 74,57 ile canlı koyun, keçi ve bunların işlenmemiş süt ve ürünleri, yüzde 75,65 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu.

Bunun yanında yıllık artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla şöyle oldu: Yüzde 256,06 oranı ile lifli bitkiler enflasyon şampiyonu oldu, yüzde 201,62 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar lifli bitkileri takip etti.

Önceki aya göre azalışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla şöyle açıklandı: Yüzde 6,68 ile lifli bitkiler, yüzde 5,66 düşüş oranı ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler.

Buna karşın aylık artışın yüksek olduğu ürünler ise yüzde 22,47 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtaların yanı sıra yüzde 13,70 ile çeltik oldu.

https://emlakkulisi.com/1400-markette-indirim-basladi-tarim-kredi-market-nerede-hangi-illerde-bulunuyor-tarim-kredimarket-subeleri-nerede

https://emlakkulisi.com/a101-persembe-aktuel-katalogu-yayimlandi-iste-18-agustos-2022-aktuel-urunler-katalogu-fiyat-listesi

https://emlakkulisi.com/et-ve-sut-kurumunda-dev-indirim-tarim-kredi-marketten-sonra-flas-haber-geldi-eskda-fiyatlar-dusuyor