27 / 04 / 2024

Geçici vergi nedir?

Geçici vergi nedir?

Geçici vergi, kurumların üçer aylık kazançların üzerinden hesaplanarak ödenen vergi oluyor. Buna göre geçici vergi nedir? Kimler geçici vergi ödemez? İşte geçici vergi ile ilgili bilgiler...



Geçici vergi nedir?

Geçici vergi ile ilgili açıklamalar Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasında yer alıyor. Burada yer alan açıklamalara göre, geçici vergi, kurumların üçer aylık kazançların üzerinden hesaplanarak ödenen vergi olarak tanımlanıyor.


Geçici vergi, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.


Geçici vergi kapsamı:

Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükellefleri cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere geçici vergi ödemek zorundadırlar. Adi ortaklıklar,  kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi  mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir. Ancak adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.


Geçici vergi ödemeyen kurumlar:

Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde, basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllara sari inşaat  ve onarma işi yapanlar, ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri, zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler, kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı, noter bulunmayan  yerlerde Adalet Bakanlığı’nca geçici yetkili noter yardımcısı olarak görevlendirilenler geçici vergi ödemiyor.


Ancak yıllara sari inşaat onarma işi yapanlar ile geçici noterlik görevini ifa edenler, bu işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları  nedeniyle geçici vergi ödemek zorundadırlar.





Geri Dön