27 / 12 / 2024

Geçici yapı ruhsatı!

Geçici yapı ruhsatı!

Bir yapıya geçici yapı ruhsatı belgesi düzenlenmesi için yapının imar planına, ruhsat ve eklerine, fen sağlık kurallarına uygun olarak tamamlanması gerekiyor. Geçici yapı ruhsatı alınmasının kanuni hükümleri haberimizde yer alıyor...




Geçici yapı ruhsatı!


Geçici yapılarda ruhsat işleri düzenlenirken uygulanacak esaslara dair 3194 sayılı İmar Kanununun 33. maddesinde; “İmar planlarında bulunup da müracaat gününde beş yıllık imar programına dâhil olmayan yerlerde plana göre kapanması gereken yol ve çıkmaz sokak üzerinde bulunan veya 18. madde hükümleri tatbik olunmadan normal şartlarla izni verilmeyen veya 13. maddede belirtilen hizmetlere ayrılmış olan ve haklarında bu madde hükmünün tatbiki istenen parsellerde üzerinde yönetmelik esaslarına uygun yapı yapılması mümkün olanlarında sahiplerinin istekleri üzerine belediye encümeni veya il idare kurulu kararıyla imar planı tatbikatına kadar muvakkat inşaat veya tesisata müsaade edilir ve buna dayanılarak usulüne göre yapı izni verilir.


Bu gibi hallerde verilecek müddetin on yıl olması, yapı izni verilmezden önce belediye encümeni veya il idare kulu kararının gün ve sayısının on yıllık müddet için muvakkat inşaat veya tesisat olduğunun, lüzumlu ölçü ve şartlarla birlikte tapu kaydına şerh edilmesi gereklidir. Muvakkatlik müddeti tapu kaydına şerh verildiği günden başlar.


Birinci fıkrada sözü geçen bir parselde, esasen kullanılabilen bir bina varsa bu parsele yeniden inşaat ve ilaveler yapılmasına izin verilmeyeceği gibi, birden fazla muvakkat yapıya izin verilen yerlerde dahi bu yapıların ölçüleri toplamı yönetmelikte gösterilen miktarları geçemez. Bu maddenin tatbikinde kadastral parsel de bir imar parseli gibi kabul olunur.


Plan tatbik olunurken, muvakkat inşaat veya tesisler yıktırılırlar. On yıllık muvakkatlik müddeti dolduktan sonra veya on yıl dolmadan yıktırılması veya kamulaştırılması halinde muvakkat bina ve tesislerin 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre takdir olunacak bedeli sahibine ödenir” hükümleri yer almaktadır.


Ayrıca yapının inşa aşamasında kullanılan yapı kullanma izni alınmadan önce kaldırılacak olan şantiye binalarına da geçici ruhsat düzenlenebilir.


Söz konusu maddelerden anlaşılacağı üzere; bir yapıya yapı kullanma izni belgesi düzenlenmesi için yapının imar planına, ruhsat ve eklerine, fen sağlık kurallarına uygun olarak tamamlanması gerekir. Bunun için her fenni mesulün ayrı ayrı teknik rapor düzenlemesi, ilgili idarenin de yerinde inceleme ve değerlendirme yapması gerekir. Ayrıca ilgili idarelerce istenen belgelerin de tamamlanmış olması gerekir.



Yapı ruhsatı nasıl alınır?
İskan ruhsatı için istenen belgeler!
Ruhsatsız yapıya inşaat malzemesi yok!
Gelişme alanlarında yapı ruhsatı nasıl alınır?





Geri Dön