Genel

Geleceğin organik ışığı OLED olacak!

Bugün sahibini bulacak olan Almanyanın en önemli araştırma ödüllerden Alman Gelecek Ödülüne üç araştırma projesi aday.Buluşlardan biri de enerji ve aydınlatma alanında çığır açabilecek bir buluşu içeriyor

Bugün sahibini bulacak olan Almanyanın en önemli araştırma ödüllerden Alman Gelecek Ödülüne üç araştırma projesi aday. Deutsche Welle Türkçe'de Richard Fuchs imzasıyla yer alan habere göre bunlardan biri de, enerji ve aydınlatma alanında çığır açabilecek bir buluşu içeriyor.
 
Geleceğin ışığı, Profesör Karl Leonun Dresden kentindeki laboratuvarında dört köşeli bir cam levhanın içinde şimdiden yanıyor. Teknolojik yeniliklere öncülük eden Alman Frauenhofer Enstitüsünün fotonik mikro sistemler konusunda araştırma yapan biriminin başkanı Karl Leonun çalışma masasında, kısaca OLED denilen bir 'organik ışık yayan diyot' bulunuyor. Profesör Leo, elektrik akımı verince kenarları 4er cm olan kare cam levha, etrafı aydınlatmaya başlıyor.

 Aynı zamanda Dresden Teknik Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan 51 yaşındaki fizikçi, OLEDlerin mimarlara ve aydınlatma tasarımcılarına, gelecekte birçok yeni olanak sunacağını belirtiyor ve şunları ekliyor: En büyük hayalimiz, OLEDlerin bir duvar kağıdı gibi binaların çatılarına yapıştırılması ve oradan ışık yayması. Hatta eğer pencereler, bu şekilde işleyen bir folyo ile kaplanırsa, o zaman pencere camları aynı zamanda bir aydınlatma aracı veya güneş pili gibi kullanılabilir.

OLED'ler şimdilik çok pahalı

Profesör Karl Leoya göre 6 ila 7 yıl içerisinde OLEDler günlük hayatımızda yerini alacak. Bilim insanları bu hayalin gerçekleşmesi için Dresdendeki Frauenhofer Enstitüsünde yaklaşık 10 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyor. Ancak güneş ışığını elektrik enerjisine çevirmek için kullanılan fotovoltaik yöntem henüz çok pahalı bir teknoloji. O nedenle 4 santimetreye 4 santimetre OLEDlerin fiyatı hâlihazırda 100 euroya kadar çıkabiliyor.

OLEDler değişik tabakalardan oluşan cam levhalardaki elektronların hareketi sayesinde parıldıyarak ışık yayıyor. Profesör Leo, elektonların değişik tabakalardaki organik maddelerin içinde ve arasında hareket ettiğini söylüyor. Leo, Bunlar aslında hidrokarbonlar. Biz bu maddeleri cam levhanın üzerine yapıştırıyoruz. Buharlaştırma sayesinde elde ettiğimiz boya tozlarını da kullanıyoruz. Bunlar nanometrelik ölçülerde ince tabakalardan oluşuyor, yani bir insan saçının binde biri inceliğinde diye konuşuyor.

Proje uzun süre ciddiye alınmamış

Aslında bu buluşta kullanılan boya maddeleri hâlihazırda giyim sanayiinde, otomobil cilasında ya da fotokopi makinelerinde de kullanılıyor. Hidrokarbonların normalde enerji iletim gücü oldukça zayıf. Ancak Dresdendeki araştırmacılar bu maddelere çok az oranda yabancı moleküller karıştırarak hidrokarbonların elektrik akımını mükemmel bir şekilde iletmesini sağladılar. Yüzde bir oranında karıştırılan bu yabancı molükeller, hidrokarbonların elektrik iletim gücünü bir milyon kat artırılabiliyor.

İşte bu teoriyi organik elektronik alanına taşımak isteyen iki doktora öğrencisinden biri olan fizikçi Karl Leo, 2000li yıllara gelene kadar ortağıyla birlikte meslektaşları tarafından ciddiye alınmadığını kaydediyor. Ancak projeye olan inançları onları haksız çıkartmamış. İki bilim insanı da yeni buluşlarının patentini alıp kendi şirketlerini kurmuş ve 2003 yılından bu yana lamba üreticileri ile elektrik şirketlerine OLEDlerin üretim yöntemleri konusunda geliştirdikleri teknikleri satıyor.

Alman Gelecek Ödülü

Almanyanın en önemli araştırma ödüllerden biri olan Alman Gelecek Ödülünün sahibi 14 Aralık akşamı belli oluyor. OLED projesi de ödüle aday gösterilen 3 araştırma projesinden biri. Ödül 15 yılı aşkın bir süredir Federal Cumhurbaşkanlığı tarafından, teknolojik ve ekonomik açıdan gelecek vaat eden araştırma projeleri için veriliyor. Kazanan, 250 bin euro değerindeki ödülünü, Berlinde yapılacak bir törenle Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulffun elinden alacak.

yapi.com.tr