Gelibolu 'da yeni tünel ve mezarlıklar bulundu!
Türk, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı arkeologların savaş hatlarında yürüttüğü çalışmada, daha önceden bilinmeyen sekiz tünel ve 12 mezarlık ortaya çıkarıldı... Avustralyalı ve Yeni Zelandalı arkeologların savaş hatlarında GPS cihazlar ile arama yapıldı
1. Dünya Savaşı 'nda çanakkale savaşlarına sahne olan Gelibolu Yarımadası 'nda savaştan bu yana ilk kez yapılan arkeolojik çalışmalarda yeni siperler, tüneller, mezarlıklar ve şarapnel bulundu.
1915 'teki Anzak çıkarması nedeniyle her yıl 25 Mart 'ta Avustralya ve Yeni Zelanda 'dan gelen turistlerin akınına uğrayan yarımadadaki çalışma, Türk hükümetinin 2010 'da verdiği izinle ve Yeni Zelanda Kültür Bakanlığı 'nın desteğiyle başlatılmıştı.
4 bin metrelik siper
Türk, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı arkeologların savaş hatlarında GPS cihazları ve özel radarlarla kullanarak yürüttüğü çalışmada, daha önceden bilinmeyen 4 bin metrelik siperler, sekiz tünel ve 12 mezarlık bulundu. İncelenen 3.7 kilometrelik alanın Türk tarafındaki siperlerin tuğlalarla örüldüğü ve bu durumun, Türk askerlerin Gelibolu 'da daha uzun süre kalmayı planladığına işaret ettiği belirtildi. Kazıyı yürüten Melbourne Üniversitesi 'nden Profesör Antonio Sagona, Canberra 'daki Avustralya Savaş Anıtı 'nda yaptığı konuşmada, Bu araştırma Gelibolu tarihinde yeni bir bölümü başlatacak diye konuştu. Türk ve Avustralya taraflarına eşit vakit ayırdıklarını ve Türk tarafında ekmek fırını da bulduklarını açıklayan Sagona şöyle devam etti:
Gerçekten ilgi çekici olan bir diğer şey de, çökmüş tüneller bulmamızdı. Bu tüneller saldırı taktiğinin önemli bir parçasıydı. Bunlar tarafsız bölge 'nin altına, karşı tarafı bombalamak için kazılmıştı.
Bulunan objeler tek tek sınıflandırılarak Gelibolu 'da sergileniyor. Savaş alanının en son 1919 'da Avustralyalı tarihçi Charles Bean tarafından incelendiği Gelibolu 'da, 80 bin Türk askerinin yanı sıra 8 bin 700 Avustralya askeri ölmüştü.
Türk tarafındaki siperlerde Bomonti birası
Savaş alanın yapılan çalışmadaki şaşırtıcı bir buluntu da, Türk tarafından çıkan bira şişeleri oldu. Bira tutkularıyla tanınanların Avustralyayılar olmasına rağmen, Türk tarafından çok bayıda Bomonti ve Constantinople marka bira şişelerinin çıktığı belirtildi. Araştırmayı yürüten Profesör Antonio Sagona, Bira şişeleri sadece Türk tarafından çıktı ve benim için epey ilginç bir noktaydı diye konuştu. Savaş alanının Anzak tarafında ise çok sayıda rom sürahisi bulunduğu belirtildi.
Milliyet