Genel

Gelir vergisi beyan dönemi başladı!

Osman Arıoğlu, Bugün Gazetesi'ndeki köşe yazısında " Gelir vergisi beyan dönemi başladı " başlıklı yazıyı kaleme aldı...

Gelir Vergisi mükelleflerinin 2010 yılı kazançlarına ilişkin beyannamelerini 01-25 Mart tarihleri arasında vermeleri gerekiyor.
Beyanname vermesi gereken gelir vergisi mükellefleri sırasıyla ticari, zirai, mesleki kazanç sahipleri ile birden fazla işverenden ücret geliri elde edip, birden sonraki işverenden elde ettiği ücret tutarı 22.000 lirayı geçen ücretliler ile diğer kazanç ve irat sahipleri, kısaca ticari kazancı basit usulde vergilendirilen mükellefler dışında olup beyanname vermek zorunda olan tüm gelir vergisi mükellefleri bu tarihler arasında beyanname vermek zorundadırlar.

Ticari, zirai ve serbest meslek kazanç sahiplerinin beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yani bu mükellefler beyannamelerini kağıt ortamında göndermeyecekler. Beyannamelerini ya bağlı bulundukları vergi dairelerinden şifre alıp kendileri veya meslek mensupları (Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler) aracılığı ile gönderecekler.

Bu dönemde beyanname verecek en geniş kitlelerden biri de kira geliri elde eden mükelleflerdir. Şayet 2010 yılında bir veya birden fazla konutunu kiraya verip yıllık bazda 2.600 lira, aylık bazda 216.16 liranın üzerinde 1 yıl boyunca konut kira geliri elde etmiş olan herkes bu geliri ile ilgili yıllık beyanname vermek zorundalar. İşyeri kira geliri elde edenler ise yıllık bazda 22000 TL'nin üzerinde kira geliri elde etmişlerse beyanname vermeleri gerekmektedir.

Bu mükellefler elde etkileri kira gelirinden ya %25 götürü gider indirebilecekler veya gerçek gider yöntemini seçip kiraya verilen gayrimenkulle ilgili; ödediği aydınlatma, asansör ve su, sigorta giderleri veya kredi ile alınmış gayrimenkul ise krediye ilişkin faizler ile gayrimenkulün ilk iktisap yılından 5 yıl süreyle her yıl iktisap bedelinin %5'ini indirebilecekler. Bu mükellefler bunun yanında kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili, vergi, resim ve harçlar ile kendisi kiracı olarak başka bir evde oturuyorsa, kendi kira giderini bu hasılattan indirebilecekler.

Burada altı çizilmesi gereken bir diğer konu da kira geliri elde edenin şayet götürü gider yöntemini seçmesi halinde 2.600 TL'lık istisnaya tekabül eden kısma götürü giderin uygulanmayacak olmasıdır.

Bir örnekle anlatacak olursak; aylık 1.500. TL kira geliri elde eden bir mükellef yıllık bazda 18.000. TL kira geliri elde etmiş olacaktır. Bu mükellef bu tutardan 2.600. TL'yi çıktığında 15.400. TL'lik net hasılat kalacaktır. Buna da %25 götürü gideri uyguladığında (bu tutar 3.850. TL oluyor) vergi matrahı 11.550. TL olacaktır. Bunu üzerinden 1.780. TL gelir vergisi hesaplanacak, hesaplanan bu verginin ilk taksiti mart ayının sonuna kadar, 2. taksiti de temmuz ayında ödenecektir.

Mükellefler beyannamesini; vergi dairesinden temin edeceği beyannameyi doldurmak suretiyle kağıt ortamında verebileceği gibi, vergi dairesinden şifre alarak elektronik ortamda da verebilecektir. Ama genellikle beyan dönemlerinde vergi daireleri kendi beyannamesini dolduramayacak mükellefler bakımından, gerek büyük AVM'lerde gerekse vergi dairelerinde yardım masaları oluşturmaktadırlar. Bu masalardan da yardım almak suretiyle beyannamelerini gönderebileceklerdir. Tabii ki bu arada meslek mensuplarından beyannamelerin düzenlenmesi konusunda destek alınmasını en sağlıklı yöntem olarak tavsiye edebiliriz.

Bu arada daha önceki yıllarda kira geliri elde etmiş ancak bunu beyan etmeyi unutmuş mükelleflerimize de bir hatırlatma yapmak isterim. Bu mükellefler 25 Şubat tarihli mükerrer Resmi Gazete'de yayınlanan 'Torba Kanun' tabir edilen 6111 sayılı kanundan yararlanmak suretiyle pişmanlıkla beyannamelerini vermeleri halinde herhangi bir ceza uygulanmayacak sadece gecikme zammı yerine TEFE veya ÜFE oranında faiz uygulanmak suretiyle 36 aya kadar iki ayda bir taksitler halinde ödeyebileceklerdir.
Bugün/Osman Arıoğlu