22 / 11 / 2024
fuzul

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında gayrimenkullerin iş yeri olarak kullanımı için kiralanması durumunda stopaj uygulamasının kaldırılması amaçlanıyor...




Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında gayrimenkul kiralamalarında uygulanan stopaj uygulamasının kalıcı olarak kaldırılması sağlanarak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaf ve sanatkarların mali yükten kurtarılması amaçlanıyor. 

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

GEREKÇE

Küçük ve orta ölçekli işletmeler, gerek ekonomik faaliyetlerinin yaygınlığı gerekse sayısal çokluğu nedeniyle ekonomik büyüme ve istihdamın artırılmasında tüm ekonomiler için büyük önem taşırlar. Bu kapsamda, küçük ya da mikro ölçekli işletmeler grubunda ele alınan esnaf ve sanatkârlar da ülke ekonomisine önemli katkı sağlar. Genellikle emek yoğun teknolojileri kullanmaları nedeniyle istihdamı arttırarak işsizliğin azaltılmasında etkili bir rol oynayan bu işletmeler, ülke içerisinde bölgelerin dengeli bir şekilde gelişmesine ve büyümesine aracılık ederler, büyük işletmelerin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri üretirler, usta-çırak kültürü ile nitelikli elemanların yetişmesine yardımcı olurlar, esnek üretim yapıları sayesinde rekabet koşullarına hızlı bir şekilde uyum sağlarlar ve milli gelirin dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olurlar. 

Dünyada ortaya çıkan koronavirüs salgını ve iktidarın izlediği yanlış politikalar sonucu ortaya çıkan derin ekonomik kriz küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaf ve sanatkârlarımızı da olumsuz etkilemiştir. Ülkemizin ekonomik toplumsal ve siyasal hayatında göz ardı edilemeyecek bir yere sahip olan bu işletmeler, yaşanan kriz nedeniyle etkisi giderek ağırlaşan birçok sorunla karşı karşıya bulunmaktadır. 

Esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadığı en büyük sorun maliyetlerin yüksekliği ile piyasalardaki talep daralmasına bağlı azalan iş hacmidir. Bunlara bağlı olarak gelişen önemli bir diğer sorun da sınırlı finansman olanaklarıdır. Kredi olanaklarının sınırlı olması KOBİ'lerin rekabet gücünün artırılmasına yönelik yenilik çabalarını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Finansman sıkıntılarının yanı sıra KOBİ'lerin karşılaştığı önemli bir sorun da vergilendirmedeki adaletsizliktir. Vergi sistemindeki adaletsizlik bir yandan KOBİ'lerin kaynaklarını sınırlandırarak büyümesine ve gelişmesine engel olurken diğer yandan kayıtdışı ekonomiye kaçışı hızlandırarak devletin vergi kaybına uğramasına yol açmaktadır. 

Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaf ve sanatkârlarımızın ülkemiz ekonomisi içindeki büyüklüğü ve önemi dikkate alındığında bu kesimin yaşadığı olumsuz etkilerin toplumun tamamına yansıması kaçınılmaz olup sorunların çözümüne yönelik tedbirlerin ivedilikle alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır. 

Bu kapsamda 31/7/2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile stopajlara ilişkin 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu . Kararında değişiklikler yapılarak 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi kapsamında gayrimenkul kiralamalarında uygulanan stopaj oranı geçici olarak %20'den %10'a düşürülmüştür. Yeni bir süre uzatimi olmaz ise gayrimenkul kiralamalarındaki %10'luk stopaj uygulaması 30/9/2021 tarihinde sona erecektir. Kanuna göre taşınmaz sahibinin ödemesi gereken ancak gerçekte kiracı tarafından ödenen kira stopajı kiracı durumundaki işletmeler üzerinde adaletsiz bir vergi yüküne dönüşmektedir. Zaten-ciddi finansman sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalan işletmelerin üzerindeki bu adaletsiz vergi yükünün kaldırılması gerekmektedir.

Kanun teklifi ile gayrimenkul kiralamalarında uygulanan stopaj uygulamasının kalıcı olarak kaldırılması sağlanarak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaf ve sanatkârlarımızın zaten adaletsiz olan bu mali yükten kurtarılması amaçlanmıştır.

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

MADDE 1- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine (a) alt bendinden önce gelmek üzere aşağıdaki ibare eklenmiştir. 
"İşyeri olarak kiralanan gayrimenkuller hariç olmak üzere;” 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön