Kira

Gelirin yüzde 25-30’unu kiraya ayırarak kiralık evde oturmak mümkün mü?

Dünya Gazetesi Suat Taşpınar, konut krizinin kangren haline geldiğine dikkat çekerek, "Gelirin yüzde 25-30’unu kiraya ayırarak kiralık evde oturmak mümkün mü?" sorusunun yanıtını verdi. İşte o açıklama...

Dünya Gazetesi Suat Taşpınar, bugünkü köşesinde konut krizini kaleme aldı. Suat Taşpınar, söz konusu yazısında "Bırakın İstanbul’u; Ayvalık’ta bir dairenin kirasının Zagreb’de oturduğu­muz aşağı yukarı aynı vasıflardaki konuta denk olduğunu öğrendiğimde şaşırdım" ifadelerini kullanarak başladı. 

"Malum, Türkiye fiyatların “akılla anlaşılamayacağı” bir dönemden geçiyor, hele de konut kiraları denince. Dönüp bakınca Avrupa’da da bir tuhaflık bulunuyor" diyen Taşpınar, Avrupa şehirlerinde dalga dalga yayılan Airbnb isyanı haberlerine de değindi ve Özellikle şehir merkezlerinde günlük kiralamalar çok kazandırdığı için mülk sahiplerinin yerlilere uzun kontratla ev kiralamak istemediğine, “mekanın asıl sahibi” olan halk, artık fahiş konut kiralarını ödeyemediğine dikkat çekti. 

Taşpınar, sırf bu nedenşe nispeten yoksul güney ve doğu Avrupa’da gençlerin ebeveynlerinin evini terk etme yaşının gittikçe arttığına, Hırvatistan, 31 yaş ile AB’de lider olduğuna vurgu yaptı. 

KİRA BEDELLERİNDE ACIMASIZ ARTIŞ 

Avrupa Bölgesel Kalkınma ve Uyum İzleme Ağı’nın (ESPON) “uygun fiyatlı ve kaliteli konutlara erişim sorunu” başlıklı son raporunun krize parmak bastığını dile getiren Suat Taşpınar, şu ifadeleri kullandı:

"Hırvatistan’da özellikle sahil bölgelerinde kiralar acımasız bir şekilde yükseliyor. Dubrovnik’te bir vatandaş “40 metrekare için 900 euro istiyorlar, biz nerede yaşayayım?” isyanını gündeme getiriyor. ESPON raporuna göre Hırvatistan’ın bu gözde bölgelerinde ortalama aylık gelirin yüzde 40’ıyla en çok 30 metrekare ev kiralayabilirsiniz."

KONUT KRİZİ RESMEN KANGREN OLDU

Suat Taşpınar, tüm Avrupa'nın konut kriziyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi ve 2015 yılından bu güne AB dü­zeyinde emlak fiyatlarının yüzde 44 arttığına, bunun çoğu ülkede ücretlerdeki artışın bir hayli üstünde olduğuna dikakt çekti. 

Konut satın almaya gücü yetmeyenlerin kiralamak zorunda olduğunu aktaran Taşpınar, "Özellikle tu­ristik talebin yüksek olduğu büyük şe­hirlerde, AB’nin doğusundaki ülkelerde ve turistik bölgelerde sorun kangren haline geliyor" ifadelerini kullandı. 

"Yine ESPON raporuna dönersek; raporda, Paris, Berlin, Lizbon ve Madrid, kira bedellerinin gelire kıyasla en yüksek olduğu kentler. Paris’te gelirin ortalama yüzde 45’ini ayırıp sadece 30 metrekare konut kiralayabiliyorsunuz. Bu oranlar Berlin’de yüzde 40 ve 35 metrekare, Lizbon’da yüzde 38 ve 40 metrekare" bilgilerini veren Taşpınar, bu açıdan en makul olan kentlerin Varşova, Sofya ve Bükreş olduğunu belirtti. 

Taşpınar, bu şehirlerde bireylerin gelirlerinin yüzde 25-30’unu kiraya ayırarak 60 ila 70 metrekarelik konutlarda oturabildiğini dile getirdi. 

Suat Taşpınar, söz konusu yazısını "Yüksek enflasyon sarmalından kurtul­maya çalışılan pek çok ülkede ipotek fa­izleri yükseliyor, kredi ile ev sahibi ol­mak zorlaşıyor, bu durumda kiralıklara talep mecburen artıyor, fiyatlar uçuyor, Airbnb gibi yan faktörler yaraya iyice tuz basıyor, hayat daha da zorlaşıyor…" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! İşte 3 soruda kira artış oranı Ekim 2024! 

Türklerin yurt dışından gayrimenkul alımı, 2024'ün ilk 8 ayında 1 milyar 377 milyon dolar oldu!

Endeksa Genel Müdürü Öğüt: Konut sahipleri satışları bir süre erteliyor!