22 / 11 / 2024
fuzul

Gemlik'te kentsel dönüşüm tartışmaları yaşandı!

Gemlik'te kentsel dönüşüm tartışmaları yaşandı!

6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkması, bir yandan umut olurken, bir yandan da karışıklık yaşattı… Gemlik ise kanunun ilk uygulandığı ilçelerden oldu. Hatta Bursa’da ilk sivil kentsel dönüşüm de Gemlik’te yapıldı.




6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkması, bir yandan umut olurken, bir yandan da karışıklık yaşattı… Gemlik ise kanunun ilk uygulandığı ilçelerden oldu. Hatta Bursa’da ilk sivil kentsel dönüşüm de Gemlik’te yapıldı.

    

Belediye, Kentsel Dönüşüm konusunda harç almaya devam edeceğini söyledi. Müteahhitler itiraz etti. Belediye’de bunun üzerine bakanlığa görüş sordu…


Kanun maddelerine girmeyeceğim… Defalarca okudum, içinden çıkamadım…

    

Konunun özü; örneğin 1000 Metrekare dönüşüme uğruyor. Belediye bu 1000 metrekareden harç ve hafriyat ücreti almıyor. 1001 Metrekare olursa, 1 metrekarenin ücretini talep ediyor. Mantığa da oturuyor, olması gereken zaten…

    

Kanun biraz karmaşık… Aynı alana dâhil ederek, fazladan alan kazanmaya da müsait ucu açık maddeler var. Müteahhitler de, mantık olarak bunu kullandı, yapılaşmalarını ve planlarını da buna göre yaptı… Gemlik Belediyesi de geçmişe yönelik de, harç ve diğer ücretleri isteyince ortalık karıştı… Olayın özü bundan ibaret, aşağıda yazacaklarım teknik ayrıntılar…   

    

Öncelikle, Belediye isteklerine vatandaş açısında baktığımızda Belediyeye hak veriyoruz. Bakanlıktan sorulan görüşe göre kanun da, bu hakkı veriyor… Ama Bakanlık mahkeme değil…

    

6306 Sayılı Kanun, öyle karmaşık ki, müteahhitler mahkemeye taşısa haklı çıkabilir, Belediye taşısa, o da haklı çıkabilir. Kanun elden geçmeli veya yeniden yazılmalı…

    

Gemlik’te belli alanlarda tartışma konusu olan meselenin çözüm noktası ise bir arada görüşmek olabilir. Bakanlık görüşü sonrasında, harçların alınmasından yana sıkıntı yok. Zaten mantığa ve Gemlik çıkarlarına uyan yanı da bu. Öncesi ile alakalı da, bu işi yapan sivil vatandaş ve müteahhitlerin bilgisi olmadığından dolayı geçmişte yapılmış olanlara farklı bir uygulama yapılabilir…

    

Çözülmezse, ciddi bir hukuki süreç başlayacak. Gemlik’in de yararına olmayacak…


‘’Konutlar için 15 Bin Başvuru’’


Gemlik Belediyesi, Belediye bünyesinde kurduğu şirketler, Belediye Konutları yapmayı planlıyor. Toki ile daire konusunda anlaşamayan Belediyemiz, aynı imkânlarla daha fazla konutu vatandaşlara verebileceğini düşündü.


1000 civarında yapılacak ilk etap için, internet başvurularıyla beraber toplam 15 Bin başvuru yapıldı. İlk çalışmalar başladı, altyapılar yapılıyor. Altyapının tamamlanmasının ardından, konutlar ile alakalı detayları öğrenmiş oluruz. Gemlik’in bu konuda beklentisi olduğunu görmüş olduk, 15 Bin başvuru da, azımsanamayacak rakam. Umarım, Gemlik adına katkı olur.




Gemlik Gündem/Kazım Bulut


Haber Bursa Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, müteahhitlere kentsel dönüşüme destek vermeleri çağrısında bulundu. Gemlik Müteahhitler Derneği yönetim kurulu üyelerini ağırlayan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, "Gemlik'i hep birlikte yeniden imar edip, kentsel dönüşümü de dayanışma içinde birlikte yapalım" dedi. Yılmaz, toplu konut çalışmalarına Gemlikli müteahhitlerin öncülük yapmasını istedi. Müteahhitlerin taleplerini not alan Yılmaz, Ömer Uslu başkanlığındaki yeni yönetim kuruluna başarılar diledi.


Bursa Haber


Geri Dön