28 / 04 / 2024

Genel Sağlık Sigortası borçluları için son fırsat: Ceza ve faizler ortadan kalkıyor!

Genel Sağlık Sigortası borçluları için son fırsat: Ceza ve faizler ortadan kalkıyor!

Genel Sağlık Sigortası borcu olan milyonlarca vatandaş için fırsatlar devam ediyor. Daha önce gelir testine hiç girmeyen kişilere uygulanan yapılandırma yasasının son haftalarına girildi.



Genel Sağlık Sigortası (GSS) olarak bilinen ödeme sisteminde milyonlarca insan borçlu görünüyor. Yıllar içinde biriken GSS borcu, cezalar ve faizler nedeniyle katlanarak artıyor. Daha önce gelir testi yaptırmamış kişilere uygulanan yapılandırma yasasının son haftalarına girildi. Bu yasa sayesinde borçlarınızın neredeyse üçte biri ortadan kalkacak. Devlet, bireylerin primlerini de sonraki dönemde ödeyecek.

A Haber'de yer alan habere göre; Milyonlarca kişi Genel Sağlık Sigortası (GSS) nedeniyle borçlu hale geleln milyonşarca kişinin  borçlarını zamanında ödenmemesi nedeniyle ceza ve faiz nedeniyle katlanarak artıyor. En son yapılandırma sayesinde milyonlarca insan rahat bir nefes alabilecek. Gelir testinde ödeme gücü bulunanlar 30 Nisan 2021 tarihinden önce borçlarını yeniden yapılandırabilecekler.

Genel Sağlık Sigortası borçluları için son fırsat: Ceza ve faizler ortadan kalkıyor!

2012 yılından itibaren  uygulanan Genel Sağlık Sigortası, sigortalı çalışmayan, anne, baba veya eş üzerinden sağlık hizmeti alamayan kişiler, zorunlu olarak GSS kapsamına dahil ediliyor.  GSS'li kişilerin bu yıl için aylık 107,32 lira prim ödemesi gerekiyor. Devlet, ödeme gücü olmayanların primlerini öder. Ancak öncelikle ödeme gücünün bulunmadığının belirlenmesi gerekir. Bunun için gelir testi yapılır. Gelir testinde hanede kişi başına düşen gelir 1192,50 TL'nin altında ise GSS primi ödenmez.  Ancak, çoğu vatandaşın gelir testi bulunmamaktadır.  Bu nedenle GSS borcu yıllar içinde birikmektedir. Yapılanma yasası olarak da bilinen ve bu kişilerin de işine gelen '7326 yasası' 9 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Vergi borcundan trafik cezalarına kadar önemli fırsatlar sunan yasa, 10 milyonun üzerinde GSS'ye borcu olan kişileri de kapsıyor. Kanunla borç yükünden hiç para ödemeden kurtulmak mümkün. Daha önce gelir testi yaptırmamış kişiler için yapılandırma yasası 30 Kasım 2021 tarihine kadar önemli bir fırsat sunuyor.

Genel Sağlık Sigortası borçluları için son fırsat: Ceza ve faizler ortadan kalkıyor!

 

Bu tarihe kadar ikamet ettiği yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak gelir testi yaptıranların, hanedeki kişi başına düşen geliri 1192,50 liranın altında ise o ana kadar birikmiş olan tüm prim borçları silinir. Devlet, bireylerin primlerini de önümüzdeki dönemde ödeyecek.

Yapışandırmada daha önce gelir testi yaptırmış olmasına rağmen prim borcunu zamanında ödeyemeyenler için de bir fırsat var. 9 Haziran'dan önce gelir testi yaptıranların borçları silinmeyecek, yeni gelir testi ile ödeme yapamayacakları tespit edilenler ise prim ödemeyecek. Gelir testinde ödeyebileceği tespit edilenler, 30 Nisan 2021 tarihinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar olan borçlarını ödeyip gecikme cezası ve gecikme ücretinden kurtulabilecekler.

Genel Sağlık Sigortası borçluları için son fırsat: Ceza ve faizler ortadan kalkıyor!

Bu kişiler başvuru yapmadan e-Devlet'ten öğrenebilecekleri prim borcu asıllarını 31 Aralık'a kadar SGK ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla nakit olarak ödeyebilecekler. Örneğin; Toplam prim borcu 9 bin 718 lira olan bir Genel Sağlık Sigortası'nın 31 Aralık 2021 tarihine kadar 6 bin 374 lira olan anapara borcunu ödemesi halinde bu borç için gecikme cezası ve 3 bin 344 lira zam tahsil edilmeyecektir. Borcun bu tarihe kadar ödenmemesi durumunda geçmiş borçların faizi yeniden canlanacak.

Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar dikkat! Faiz ve cezalar silinecek!

Yarın milyonlarca insan için kritik gün!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön