04 / 05 / 2024

2020 olimpiyatları aday kentlerinde İstanbul ilk sıralarda!

 2020 olimpiyatları aday kentlerinde İstanbul ilk sıralarda!

IOC Başkanı Rogge, İstanbul'un da aralarında bulunduğu aday statüsündeki kentleri yarın basın toplantısıyla açıklayacak



Aralarında İstanbul'un da bulunduğu 2020 olimpiyatlarına aday kentler, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge tarafından yarın basın toplantısıyla açıklanacak. 


Kanada'nın Quebec City kentinde devam eden IOC toplantısının yarınki bölümünde resmî adaylık statüsüne hak kazanan şehirler belirlenecek. 

Türkiye, Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener başkanlığındaki bir heyetle İstanbul 2020 Olimpiyatları için çaba harcarken Tokyo, Doha, Bakü ve Madrid de aday şehir statüsü için yarışıyor. 

İstanbul'un adaylığı için Quebec City'deki toplantıda mücadele eden Türk heyetine, Kanada'ya gelen Milli Voleybolcu Neslihan Darnel de destek veriyor. Türk basketbolunun NBA'deki oyuncularından Orlando Magic oyuncusu ve Basketbol Milli Takım Kaptanı Hidayet Türkoğlu'nun da yarın Kanada'ya gelerek ekibe katılması bekleniyor. 

     

Puanlamada İstanbul birinci sırada


Spor camiasının önde gelen internet sitelerinden gamesbids.com'un, Uluslararası Olimpiyat Komitesi kriterlerine göre yaptığı puanlamada İstanbul en şanslı kent durumunda. Sitenin Bidindex Summer 2020 başlığı altında yayımladığı puanlamada İstanbul 60.20 ile birinci, Tokyo 59.92 ile ikinci, Madrid 55.10 ile üçüncü, Doha 53.08 ile dördüncü ve Bakü de 43.66 ile sonuncu oldu. Geçmişte yaptığı puanlamaların gerçeğe yakın çıkması ile bilinen sitenin değerlendirmesi, Quebec City Kongre Merkezi'ndeki spor otoritelerince de kabul gördü. 

     

11 kategoride not veriliyor

     

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, resmî aday şehir statüsü vereceği ülkeleri 11 ana başlıkta inceliyor. Bunlar; ''Vizyon, konsept ve kentsel miras, spor ve tesisler, çevre ve iklim şartları, konaklama, ulaşım, sağlık ve doping kontrolü, güvenlik,teknoloji ve enerji, hukuki uygulamalar, devlet ve halk desteği ile finansman''dan oluşuyor. Resmî aday şehir statüsü alacak şehrin, her bir başlıktan 6 ve üzeri puan alması gerekiyor. Tek bir başlıktan bile 6'nın altında puan alan şehir eleniyor. 

     

İstanbul'a en iyi konaklama ödülü

     

Öte yandan Sport Business dergisinin olimpiyat düzenlemeye aday ülkeler arasında yaptığı bir değerlendirmede İstanbul, konaklama kategorisinde birinci oldu. Londra ağırlamada, Berlin ulaşımda, Melbourne mekanlar ve organizasyon stratejisinde, Paris hayat kalitesinde, Doha da güvenlik kategorisinde birinci oldu. En iyi spor şehri kategorisinde küçük sınıfta Manchester, orta sınıfta Kopenhag, büyük sınıfta Melbourne ve büyük üstü sınıfta da New York birinci oldu.


A.A.



Geri Dön