30 / 04 / 2024

İstanbul, gayrimenkul beklentilerinde ilk sırada!

İstanbul, gayrimenkul beklentilerinde ilk sırada!

İstanbul, Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler raporuna göre gayrimenkul beklentilerinde ilk sırada



Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler raporuna göre, İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de gelişme beklentilerinde ilk sırada yer alırken, yeni gayrimenkul alımlarında 5'inci, mevcut yatırım performansında 7'inci sırayı aldı. PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Pnstitute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen "Gayrimenkulde Gelişen Trendler Raporu 2010 Avrupa" raporunun sonuçlan düzenlenen toplantıda açıklandı.

Avrupa bölgesi için 7. kez gerçekleştirilen raporda, gayrimenkul şirketleri temsilcileri, kredi verenler, aracılar ve gayrimenkul danışmanlanm içeren 600'den fazla sektör temsilcisinin öngörüleri yer alıyor. Rapora göre, kredi temininin kolaylaşması  ve gayrimenkul değerlerinin dengelenmesi, Avrupa'nın gayrimenkul sektörünün 2010 yılında iyileşeceğinin müjdesini veriyor. Buna karşın sektörde iyileşmenin yavaş olması bekleniyor.

Rapora göre, gayrimenkul sektörünün İstanbul'a ilgisi devam ediyor. İstanbul geçen yıl olduğu gibi bu sene de "Gelişme Beklentilerinde" ilk sırayı aldı. Buna karşın, geçtiğimiz yıl "Yatinm Beklentilerinde" 3. sırada yer alan İstanbul, küresel krizin etkisiyle yatinmcılann risk düzeyi düşük şehirlere yönelmesi ile bu yılki araştırmada "Mevcut Yatinm Performansı" sıralamasında, 7'inci, "Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise 5'inci sırada yer aldı.

"Gelişme  Beklentilerinde"  İstanbul'u Münih, Hamburg, Varşova, Londra ve Zürih izliyor. İstanbul'un 7. sırada yer aldığı "Yatırım Beklentilerinde" ilk sırada Münih bulunuyor. Bunu Hamburg, Paris, Londra takip ediyor.

"Yeni Gayrimenkul Alımı" tercihlerinde ise ilk sırada Londra, ikinci sırada Münih, üçüncü sırada Hamburg, dördüncü sırada Paris, beşinci sırada İstanbul bulunuyor.

Küresel krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde gayrimenkul yatınmcılan Almanya, Fransa, İngiltere gibi daha geniş ve riski düşük piyasalara yönelse de uzun vadede potansiyeli nedeniyle Türkiye ve İstanbul cazibesini koruyor. Türkiye'nin genç nüfusu ve ekonomik büyüme beklentileri İstanbul'a olan ilginin temel nedeni.

TEMKİNLİ İYİMSERLİK

Sektör temsilcileri İstanbul ile ilgili olarak 2009 yılının zor bir yıl olduğunu, ancak 2010Ta birlikte sektörde istikrarın sağlanmaya başladığını dile getirdiler. Yatırımcılardan biri, "Hiçbir şey 2009'dan daha kötü olamaz, ancak piyasada iyileşmenin çok hız lı olacağını da düşünmüyoruz" yorumunda bulundu.

İstanbul ve Türkiye konusunda, özellikle yerel yatırımcılar çok iyimser konuşurken, uluslararası yatırımcılarda biraz daha temkinli bir iyimserlik söz konusu.
Zaman İnşaat Emlak


Geri Dön