Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB'ye üye olmak, Avrupa ile bütünleşmek için önce demiryollarını birleştireceklerini belirterek, ''Adım adım yollarıyla, demiryollarıyla, havayollarıyla denizyollarıyla Avrupa ile birleşmiş bir Türkiye, artık AB'ye fiilen katılmış Türkiye demektir'' dedi.
Karabük Garı'nda düzenlenen Irmak-Karabük-Zonguldak (IKZ) Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu ve Sinyalizasyonu temel atma töreninin açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldırım, ülkenin kalkınması, zenginleşmesi ve halkın refahı için çok çalışan Karabük'e vefalarını göstermek için bugün burada olduklarını söyledi.
Yıldırım, Türkiye'nin kalkınma ve sanayileşmesinde önemli bir yeri olan Karabük'ün, ihmalden nasibini aldığını anlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendilerine, 15 bin kilometre bölünmüş yol yapma, hava yolunu halkın yolu yapma, demiryollarını ayağa kaldırma ve Türk insanının 40 yıllık özlemi olan hızlı treni ülkeye getirme talimatları verdiğini anımsatan Yıldırım, 9,5 yılda bölünmüş yolu 15 bin 500 kilometreye, havayolu taşımacığılını 58,5 milyon kişiye çıkardıklarını söyledi.
Yıldırım, 15 milyon kişinin ilk kez uçağa bindiğini ifade ederek, havaalanlarının yetmediğini, bu nedenle 100 milyon kişi kapasiteli yeni bir havaalanı yaptıklarını anlattı. Hızlı tren rüyasının gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, demiryollarına yatırım yaparken, demiryollarıyla ilgili sanayi de geliştirmeye önem verdiklerini anlattı.
Göreve geldiklerinde ray almak için çok uğraştıklarını belirten Yıldırım, ''3 sene ray alamadık. Gizli bir el, rayları almamızı engelliyor. Sonunda kafam attı, dedim ki Karabük'e görev vereceğiz ray üretsin, satıcıların kaprisinden bıktık usandık. Yatırımları yaptılar, rayları ürettiler. Hem tren rayı ürettiler, yetmedi 60 metrelik hızlı tren rayı ürettiler. Şimdi Karabük, vakit bulursa bize ray veriyor, yaptıklarını da ihraç ediyor. Helal olsun'' diye konuştu.
"Selçuklu, Osmanlı, Türkiye başkentlerini İstanbul'a bağlıyoruz"
Yapılan çalışmaları anlatan Yıldırım, ''Ankara-İstanbul gün sayıyor 2013 sonunda açıyoruz. Ankara-Sivas'ı ve Ankara-Bursa'yı 2016'da açıyoruz, Ankara-İzmir'i 2017'de açıyoruz. Bursa'yı 2016 da açıyoruz. Yani Selçuklu'nun Osmanlı'nın Türkiye Cumhuriyetinin başkentlerini dünyanın incisi İstanbul'a bütün bu şehirlerimizi bağlıyoruz. Marmaray ile de Pekin'den Londra'ya kesintisiz tarihi İpek Yolunu ihya ediyoruz'' diye konuştu.
Yıldırım, Türkiye'nin 154 yıllık rüyası, dünyanın en büyük projelerinden biri olan Marmaray'ın 29 Ekim 2013'te açılacağını belirtti.
Dün temeli atılan Ovit Tüneli'nin 450 trilyonun üzerinde maliyetinin olduğunu dile getiren Yıldırım, 415 kilometrelik Karabük-Irmak-Zonguldak demiryolu hattının maliyetinin ise 500 trilyonun üzerinde olduğunu, yani bu projenin Ovit Tüneli'nden daha büyük bir proje, bu projenin medeniyet ve çağdaşlık projesi olduğunu söyledi.
Türk insanının Avrupa ile bütünleşmek istediğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
''Avrupa'ya yük değil, Avrupa'nın yükünü paylaşmak için gidiyor. Hiçbir zaman kimseye yük olan, kimsenin sırtından geçinen millet olmadık. Daima herkese desteğimiz oldu, katkımız oldu. Türk milletinin geçmişinde şanlı bir tarihi var, geleceğinde de aynı anlayışı devam ediyor. AB'ye üye olmak, Avrupa ile bütünleşmek için önce demiryollarını birleştireceğiz. Demiryolları, demirağları sadece yurdu dört bir baştan donatmayacağız, bunu, Avrupa ile de birleştireceğiz. Bu proje de onlardan bir tanesidir. Adım adım yollarıyla, demiryollarıyla, havayollarıyla denizyollarıyla Avrupa ile birleşmiş bir Türkiye, artık AB'ye fiilen katılmış Türkiye demektir. Onun için biz, AB'nin sadece birlik içine girip, orada birlikten bazı şeyler sağlamak olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye, her zaman katkı sağlayan, gücünü, enerjisini dostlarıyla arttıran bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor.''
AB'nin demiryolları öncelikli olmak üzere alt yapı yatırımlarına, denizyolu, havayolu yatırımlarına çok büyük destek ve kaynak ayırmasının sevindirici olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Önemli prensip nedir AB'de- İnsanların ve yüklerin serbestçe dolaşımı. Hiçbir engelle karşılaşmadan Avrupa'ya Türklerin gitmesi. Avrupalılar, nasıl Türkiye'ye geliyorsa bunun karşılıklı yapılmasıdır'' dedi.
Yapılan çalışmaları anlatan Yıldırım, ''Bu proje başlangıç. Demiryollarımızın 11 bin kilometrelik hattının tamamını elden geçirip, yenileceğiz. 75 yıldır el atılmamış, burada sinyalizasyon yapılacak, raylar değişecek, rayları da Karabük'ten gidecek. Karabük'ün rayları, Türkiye'yi baştan başa donatacak. Artık, AB'nin yolu da Karabük'ten başlıyor, yolu Karabük'ten açmaya başladık. Hayırlı uğurlu olsun'' diye konuştu.
"48 ay dile kolay, bunu aşağı çekelim"
''48 ay dile kolay say say bitmez bunu aşağı çekelim, Karabük çok bekledi'' diyen Yıldırım, AB Bakanı Egemen Bağış, yüklenici firma Mön JV ile Yapı Merkezi ortaklığı temsilcilerini, Karabük Valisi İzzettin Küçük, bölge milletvekilleri ve AB yetkililerini piste davet etti.
Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar'a, 48 ayın fazla olduğunu söyleyen Yıldırım, projenin 40 ayda tamamlanmasını istedi. Yüklenici firma temsilcisi Aykar ise projeyi 40 ayda tamamlayacaklarının sözünü verdi.
A.A.