17 / 05 / 2024

Rezidanslar ne kadar güvenli?

Rezidanslar ne kadar güvenli?

Polat Tower'da işlenen cinayet 'Rezidansta güvenlik zafiyeti mi yaşandı?' "Bu akıllı binalara nasıl olur da silahla girilebiliyor?" sorularını akıllara getirdi



Bu soruların yanıtını Polat Tower'ın güvenliğini de sağlayan Securinet Genel Müdürü ve aynı zamanda Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bülent Perut'tan aldık.

-Polat Tower'daki cinayette özel güvenliğin bir zafiyeti söz konusu mu?
Konu adli makamlara yanısıdı. Bir güvenlik zafiyeti olsaydı emniyet birimleri soruşturma başlatırdı. Herhangi bir gözaltı olurdu. Olay meydana geldikten sonra güvenlik görevlilerimiz tüm prosedürleri uygulamış. Sırasıyla acil servise, polise haber verilmiş.

-Rezidansta kiracı olanlar hakkında bir inceleme yapıyor musunuz?
Hayır, çünkü bu özel hayata müdahaleye, hatta fişlemeye girer. Özel güvenlik şirketlerinin tabi olduğu kanun çerçevesinde hareket edebiliriz. Giriş - çıkışları kontrol eder, güvenliği sağlarız. Bunun dışında bir yetkimiz yok.
-Peki ben 8'inci kattaki Mehmet Bey'im. Misafirim geldi. Nasıl bir prosedürden sonra içeri girebilir?
Misafir metal dedektörden, çantası varsa o da Ray cihazından geçer. Mehmet Bey aranır, misafiri geldiği söylenir. Mehmet Bey, kapalı devre televizyon sisteminden gelen misafirin yüzünü de görebilir.

-Diyelim ki, misafirin üstünde ruhsatlı silah çıktı. Ne yapacaksınız?
Hiçbir şey! Bakın, devletin verdiği ruhsatlı silahı Polat Tower dahil hiçbir rezidansta alma yetkiniz yok. Ancak bina sahibi 'rezidansıma ruhsatlı bile olsa silahla kimse girmeyecek' derse, özel mülkiyet kanunu çerçevesinde ruhsatlı silahı olanlardan alır, hazır edilen bir kasaya koyarız. Bu kuralı mülk sahibi koyabilir. Ama şu anki durumda Polat Tower'a ruhsatlı silahıyla gelen misafirin silahını alma yetkimiz yok! Ruhsatlı silahı olan kişi, 'İçeride biri beni bıçaklamak isterse beni siz mi koruyacaksınız?' diye çıkışıyor. Tam bir karmaşa söz konusu.

ISS Özel Güvenlik Şirketi Genel Müdürü Recai Akçay: 'Günde 350 kişi silahla giriyor'

20 yılı aşkın süredir özel güvenlik uzmanı olarak çalışan, FBI'a ve Alman Özel Harekat Timleri'ne savunma dersleri veren Recai Akçay, "En büyük tehlike özel güvenlik elemanlarının görevlerini rutine bağlamaları" dedi. Akçay şöyle dedi: "Başlarda yüzde 90 performansla çalışan güvenlik elemanı işi rutine bağlandıkça performansında düşüş yaşıyor. Bu yüzden özel güvenlikçilerin bilgileri dışında testlere tabi tutulması gerekir. Özel güvenliklerin yaşadığı en büyük sorun silahlı girişlerde yaşanıyor. Yaptığımız bir araştırmada ünlü bir Alışveriş Merkezi'ne günde 300 - 350 silahlı müşterinin girdiğini tespit ettik."
Gazete Habertürk

İlgili haber:

Müteahhit Fatih Edremit, Polat Tower Residence'ta öldürüldü


Geri Dön