29 / 12 / 2024

Marmaris Gençlik Meydanı'nın izinsiz yapıldığı ortaya çıktı!

 Marmaris Gençlik Meydanı'nın izinsiz yapıldığı ortaya çıktı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceki akşam açılışını yaptığı Marmaris Gençlik Meydanı'nın izinsiz yapıldığı ortaya çıktı



Sit alanı çevresine yapıldığı için imar planı onaylanmayan meydanın, geçici ruhsat belgesinin bile olmadığı belirlendi. Bu nedenle hem Kültür ve Turizm Bakanlığı hem de Muğla Valiliği, inşaatın hukuksuz olduğunu belirterek CHP'li belediyeye 'inşaatı derhal durdurun' talimatı verdi. Buna rağmen tamamlanan meydan, geçtiğimiz cuma gecesi Kılıçdaroğlu'na açtırıldı. Teşkilat ve belediye yetkililerince bilgilendirilmeyen Kılıçdaroğlu, böylece zor duruma düşürüldü.


Edinilen bilgiye göre Marmaris Belediyesi, 9 Şubat tarihli olağan belediye meclis toplantısında, 1. derece arkeolojik sit alanı olan iki önemli alan arasında kalacak biçimde bir yapıya başlanması kararı aldı. Fakat plan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanmadan 13 Şubat'ta Marmaris Kent Meydanı isimli inşaatın ihalesi yapıldı. Gerek ihale aşamasında gerekse inşaat izni ve ruhsat aşamasında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na (KVKK) herhangi bir başvuruda bulunularak izin istenmedi. Ayrıca inşaata geçici ruhsat verildiği belirtildi. Bütün bu gelişmeler üzerine Belediye Meclis üyeleri Nadir Koyunbakar, Hasan Gökmen, Mustafa Karacan, Zehra Tavacı ve Abdüllatif Hıdır, Muğla Valiliği'ne şikâyet yazısı yazdı.


Dilekçede, inşaat için birçok kanunun ihlal edildiği vurgulandı. KVKK izninin alınmadan inşaata başlanmasının hem İmar Kanunu'nun 33. maddesi hem de Kamu İhale Kanunu'nun 62. maddesini ihlal ettiği savunuldu. Ayrıca inşaata dair kamuoyuna açıklanmış bir proje ve proje müellifinin de bulunmadığı kaydedildi. Bu durumun da 3030 sayılı kanun kapsamı dışında kalan belediyeler, Tip İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesi, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine ters olduğu belirtildi. Bu hükümler uyarınca her ikisinin de açıklanmasının zorunlu olduğu ifade edildi. Dilekçede, tüm hukuka aykırılıkların tespit edilmesi ve hukuka aykırı yapılaşmanın önlenmesi istendi. Bunun yanında, işlemin, Marmaris Belediyesi'nin kusuru yüzünden Hazine'ye tazminat olarak dönebileceği uyarısı yapıldı.


Yazıda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 420 No'lu 'İlke Kararı'na atıf yapıldı. Bu karara göre, sit alanlarının korunabilmesi için sadece bu alanların değil, kendisini doğrudan etkileyen geçiş bölgelerinin de korunması gerekiyor. Söz konusu inşaat için 'etkileme geçiş alanı' oluşturulmadan çalışmalara başlandığı bildirildi. Dilekçeye imar plan sureti, ilgili kanun maddeleri, fotoğraflar ve bölge krokisi de eklendi.


Muğla Valiliği de hem bu belgeler üzerinden hem de olay mahallinde teknik bir inceleme yaptı. Sonuç olarak 18 Nisan 2012 tarihinde Marmaris Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'na bir yazı yazarak inşaatın 'ivedilikle' durdurulmasını istedi. Yazıda, belediyenin bilinenin aksine 'geçici ruhsat belgesi' bile düzenlemediğinin altı çizildi.

Zaman


Geri Dön