Yapılan incelemede baraj gövdesinde kullanılan malzemenin yanlış seçildiği anlaşıldı.
Baraj çökmek üzere
Adana'da yaşanan baraj faciası ve Kütahya'daki siyanür barajının yıkılmasından sonra yeni bir skandal da Bursa Şevketiye'de patlak verdi. Baraj gövdesinde çatı yalıtım malzemesi kullanıldığı belirlendi. Baraj bu yüzden çökme noktasına geldi.
Çatı yalıtımları için kullanılan EPDM (Etilen-Propilen-Dien-Monomer) malzemesinin baraj kaplaması olarak kullanılması sonucu Bursa Şevketiye Göleti yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Birleştirme yerlerinden açılan kaplamalar nedeniyle baraj gövdesinde sızma yaşanıyor. Bursa Doğaseverler Derneği tarafından tespit edilen sızmaların yanlış malzeme kullanılması nedeniyle olduğu anlaşıldı.
BARAJ SU TUTAMIYOR
EPDM parçalarının birleştirilmesinde kullanılan yapıştırıcının, doğa şartları ve yüksek basınç altında çözüldüğü anlaşıldı. Uzmanlar, baraj yalıtımında yüksek ısıyla birleştirilen özel baraj kaplama malzemelerinin kullanılması gerektiğini, üstelik bu kaplamaların EPDM'den ucuz olduğunu belirtti. 70 bin metrekarelik barajın gövdesindeki açılmaların önlem alınmaması halinde büyük bir faciaya zemin hazırlayacağına dikkat çekildi. Yalıtımın açılması sonrası meydana gelen sızmalar nedeniyle baraj göletinin su tutamadığı ve su seviyesinde azalma olduğu ifade edildi.
NİĞDE BARAJI DA TEHLİKEDE
Binlerce metrekare tarım arazisi ve yerleşim yerlerinin tehlike altında olması nedeniyle DSİ'de alarm verilirken aynı skandalın inşaatı süren 350 bin metrekarelik Niğde Altınhisar Barajı'nda da yaşandığı ortaya çıktı. DSİ yetkilileri, Şevketiye Barajı'nın ardından Altınhisar Barajı'nın da incelemeye alındığını kaydetti.
HEM UCUZ HEM DAYANIKLI
Barajlarda petrolden elde edilen HDPE (High Density Polyetylene) isimli yüksek yoğunluklu polietilen malzemenin kullanılması gerektiği belirtiliyor. Bu malzeme kaynakla birleştirildiğinden daha dayanıklı ve deforme olduğunda tamir edilebiliyor. DSİ'nin 10 yıl önce HDPE ile inşa ettiği Şanlıurfa Yaylak Ovası sulamasındaki depolama tesisi bu malzemenin güvenilirliğine örnek gösteriliyor.
İKİ YILLIK BARAJ
DSİ Bursa Şevketiye Göleti su yalıtımı, 2009 yılında EPDM ile yapılmıştı. EPDM hareket etmeyen çatı ve teras gibi alanlarda kullanılıyor. Kaynak yapılmaya uygun olmadıklarından sağlıklı birleştirilemiyorlar ve tamirleri de mümkün olmuyor. Baraj gövde ve rezervuarları gibi hassas yapılarda kullanılmıyorlar.
5 İŞÇİ HALA KAYIP
Adana'nın Kozan ilçesindeki Gökdere Köprü Barajı Derivasyon Tüneli kapağının şubat ayında patlaması sonucu 10 işçi yaşamını yitirmiş, ancak beşinin cesedine ulaşılabilmişti. Barajdan gelen suya kapılan 5 işçinin cesedine halâ ulaşılamadı. Kütahya'da da Eti Gümüş AŞ'ye ait tesisteki üç kademeli barajda setlerden birinin çökmesi sonucu siyanürün çevreye yayılması tehlikesi bulunduğundan tesiste üretim durdurulmuştu.
BUGÜN GAZETESİ