Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Satın alma hakkının saklı tutulmasını sağlayan vefa hakkı, taşınmaz bir malın satışı durumunda eski sahibine tekrar satın alma hakkı tanıyor. Geri Alım (Vefa) Hakkı ile ilgili merak edilenlerin tümünü sizler için derledik.. Vefa hakkı ile ipotek karşılığı olarak satışa çıkarılan bir gayrimenkulde, sözleşme uyarınca ipotek sahibi öncelikli olarak satın alma hakkına sahip oluyor
Geri alım hakkı olarak da ifade edilen Vefa hakkı özellikle ipotek uygulamalarında karşımıza çıkıyor. Vefa hakkı ile ipotek karşılığı olarak satışa çıkarılan bir gayrimenkulde, sözleşme uyarınca ipotek sahibi öncelikli olarak satın alma hakkına sahip oluyor.
Vefa hakkının miras yoluyla mirasçılara devredilmesi de mümkün oluyor. Aksine bir sözleşme bulunmadığı sürece devredilemez bir hak olarak biliniyor. Vefa hakkı, yeni mal sahibinin taşınmaz üzerinde hak ve tasarrufları bakımından herhangi bir kısıtlamaya neden olamıyor. Vefa hakkı azami 10 yıl süre ile kurulabiliyor.
Banka kredisini ödemekte zorluk yaşayan kişiler vefa hakkının kurulmasını talep edebiliyorlar. Banka ise borçların ödenmemesi durumunda ipotek edilen gayrimenkulü borca karşılık devralıyor. Bankanın bu gayrimenkulü tekrar satmak istemesi halinde vefa hakkı kullanan eski sahibi, gayrimenkulü satın alma hakkına sahip oluyor. Borca karşılık teminat durumunun yanı sıra istenildiği zaman taraflar arasında da vefa hakkı tesis edilebiliyor.
Bu hak sayesinde, gayrimenkul satışa çıkarıldığı zaman eski malik, gayrimenkulü öncelikli olarak satın alma hakkına sahip olmuş oluyor. Geri alım hakkının kurulması, gayrimenkulün yeni sahibinin herhangi bir kullanım hakkını kısıtlamıyor. Gayrimenkulü kullanabiliyor veya kiralama gibi gelirlerden faydalanabiliyor.
Geri Alım Hakkı Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Geri alım hakkı, gayrimenkulün satışı esnasında Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde ya da satış sonrası noter huzurunda tesis edilebiliyor. Tarafların talebi durumunda tapuya şerh düşülebiliyor. Vefa hakkı sözleşmesi için gerekli belgeler ise şöyle sıralanıyor;
1-) Vefa hakkı talebinde bulunan kişinin ya da temsilcilerinin nüfus cüzdanları ya da pasaportları
2-) Noter onaylı sözleşme
3-) Bina niteliği taşıyan gayrimenkuller için Zorunlu Deprem Sigortası
Geri Alım (Vefa) Hakkı Ne Kadar?
Geri alım hakkının noter ya da tapuda düzenlenmesine göre ödenecek ücret değişiyor. Gayrimenkul satış işlemi sırasında vefa hakkı kurulursa tapu devir harcı dışında başka bir harç ödenmiyor. Ancak binde 7.5 oranında damga vergisi tahsil ediliyor.
Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?
Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!
Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!
Kiracılar hangi masrafları kira bedelinden düşebilir?
1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi?
İskan harcı bu yıl ne kadar oldu?
Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılacak?
İskan ruhsatı nasıl alınır? İskan alabilme şartları nedir?
İskan belgesi olmayan ev alınır mı?
Ev satarken tapu masrafı kime aittir?
Miras intikali tapu ücreti 2022 ne kadar?
Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?
Miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi