Emlak Terimleri

Vefa hakkı nasıl kaldırılır?

Vefa hakkında, taşınmaz satışını yapan kişilerde, satışı yaparken satın alan kişi üzerinde, söz konusu satışı yapılan taşınmazı geri alma hakkını elinde bulunduruyor. Peki, vefa hakkı nasıl kaldırılır?

Vefa hakkı nasıl kaldırılır?

Vefa hakkı, taşınmazlarda kullanılan haklardan biri olarak ortaya çıkıyor. Vefa  hakkında, taşınmaz satışını yapan kişilerde, satışı yaparken satın alan kişi üzerinde, söz konusu satışı yapılan taşınmazı geri alma hakkını elinde bulunduruyor.


Satılan taşınmazın alıcıdan geri alınma hakkının saklı tutulması durumunda, alan kişinin gayrimenkulü satışa çıkarması durumunda ilk olarak geri alım hakkı olan eski malike bildirmesi gerekiyor. Bu hakkı kişi kullanmak istemezse başka kişilere satılabiliyor. 


Bu hak tesisi en fazla 10 yıl süreli olarak yapılabiliyor. Sözleşme noterden düzenleme şeklinde yapılıyor. Eğer taraflar uygun görürde geri alım hakkı tapu kütüğüne de şerh edilebiliyor. Bu hakkın varlığı yeni malikin taşınmaz üzerindeki haklarını kullanmasına engel olmuyor. 


Örneğin taşınmazı kullanabiliyor veya kiraya verebiliyor.  Yalnızda sözleşme sürecinse taşınmazı satmadan önce ilk olarak hak sahibine bildirmesi ve önce ona iletmesi gerekiyor. Vefa hakkının bir diğer adı da vefa olup, geri alım sözleşmelerine vefa sözleşmesi adı veriliyor. 


Noterde bu sözleşmenin düzenleme şeklinde yapılabilmesi için, tarafların, noter tasdikli sözleşme, talepte bulunan kişinin resmi nüfus cüzdanı veya pasaport örneği gibi belgelerin tamamlanması gerekmektedir. Bu hak kişilerin satışını yaptıkları taşınmazları yeniden edinmelerine olanak sağlıyor. 


10 yıl süre ile yapılabilen sözleşmelerin ihlal edilmesi durumunda, geri alım hakkı sahibi, sözleşme doğrultusunda hakkını aramak için ilgili ve yetkili mahkemelere talepte bulunabiliyor. Bu durumda, hakim sözleşme, taşınmazın durumu gibi delilleri inceleyerek kararını verecektir. 


Sözleşmede en fazla 10 yıl süre öngörülebildiğinden, taşınmaz malikinin taşınmazı bu sürenin geçmesinden sonra satışa çıkarması durumunda, artık geri alım hakkı sahibinin herhangi bir talebi bulunamıyor.



Geri alım hakkı sözleşme örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com